Antena Meniu Search
x

Un simplu test genetic poate stabili tratament personalizat pentru pacienţii cu leucemie

Un simplu test genetic poate stabili tratament personalizat pentru pacienţii cu leucemie limfocitară cronică.

Vezi și

Un simplu test genetic poate stabili tratament personalizat pentru pacienţii cu leucemie limfocitară cronică. 400 de români primesc diagnosticul anual, dar puţini fac testul pentru a vedea la care medicamente răspunde organismul cel mai bine. Analiza le-ar creşte şansele de vindecare şi ar atenua şi costurile.

Doru a fost diagnosticat cu leucemie limfocitară cronică acum 5 ani. Abia după doi ani şi trei medici schimbaţi, a ajuns să facă testul genetic. 

Doru, pacient: "Mi-a explicat detaliat că trebuie să-l fac, pentru că trebuie aplicat un tratament, care nu poate fi benefic fără acest test."

Pentru a afla care este cel mai bun tratament pentru fiecare pacient în parte, este nevoie de o simplă probă de sânge. Aceasta este analizată cu ajutorul unui aparat asemănător, iar în aproximativ o săptămână pacientul primeşte rezultatul.

Până la acel moment, bărbatul de 65 de ani a trecut prin efectele chimioterapiei. Care n-avea rezultatul scontat. De un an, de când urmează tratamentul potrivit, viaţa lui este aproape normală. 

Doru, pacient: "Mă simt bine, chiar foarte bine. Mai ales că am scăpat de terapiile din spital. Ăsta mi-l iau acasă, zilnic e adevărat. dar nu mai vin să fac perfuzii şi tot felul."

Mihaela Andreescu, medic primar hematolog:  "Alternativa medicului este să administreze o terapie care nu este cea optimă, să consume resurse pentru o terapie la care pacientul este posibil să nu răspundă."

Medicamentele noi ajung la peste 10 mii de euro lunar pentru fiecare pacient. Bani cheltuiţi de stat. Testul genetic costă aproximativ 800 de lei, însă nu este decontat.

Mihaela Andreescu, medic primar hematolog: "Costurile sunt chiar importante şi cred că ar trebui să ne preocupe să facem testarea genetică ca să putem alege terapia optimă pentru pacient, aşa putem să scădem costurile."

Moleculele inovative au efectele aşteptate doar pentru anumite categorii de pacienţi. Ori, până nu se face o clasificare corectă a acestora, statul va pierde în continuare sume importante.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Un simplu test genetic poate stabili tratament personalizat pentru pacienţii cu leucemie