Antena Meniu Search
x

SPECIAL!!! Tigara electronica are efecte nefaste asupra organismului

Fiecare fumator de categorie grea s-a gandit, cel putin o data in viata, sa renunte la acest obicei nesanatos! Doar ca de la gand la fapta e cale lunga, asa ca decizia trebuie sustinuta "din afara"

Vezi și

Cu plasturi, cu tot felul de pastile, cu guma de mestecat cu nicotina. Mai nou, fumatorii indarjiti au descoperit tigara electronica. Teoretic, mult mai sanatoasa, pentru ca nu contine gudron. Doar medicii nu se arata incantati.

Are nicotina, are si arome, dar e lipsita de toate acele substante periculoase din tigarile obisnuite. Dar chiar asa sa fie? Tigara electronica e o minune a lumii moderne? Alexandru sustine ca da. O data pe luna se duce la magazinul de tigari electronice, ca sa-si faca plinul. Dupa noua ani de fumat cate doua pachete pe zi, a descoperit - intamplator - ca "inhalatul de vapori", pentru ca asta este de fapt, e mult mai bun. "Am primit-o cadou de la un prieten, am incercat-o pentru prima data, mi-a placut din prima si de a doua zi nu am mai fumat tigari normale. In toamna fac trei ani de cand fumez strict electronic".

Daca Alexandru spune ca nu s-ar mai intoarce la viata de fumator, pe strada lucrurile sunt mai nuantate. "De la electronica, fumam doua saptamani si tot imi trebuia tigara, tot acolo ajungi", spune un fumator. "M-am lasat de fumat cu ajutorul ei, dar de fapt am luat-o pentru a invinge tentatia de a ma reapuca de fumatul clasic si a functionat", povesteste un altul.

Doctorii nu sunt atat de siguri ca inhalatul vaporilor de nicotina este sanatos. Cum tigara electronica a fost inventata acum 12 ani, studiile pe termen lung lipsesc. Tocmai de aceea, specialistii se tem ca nu cumva efectele sa fie mult mai grave decat in cazul fumatului clasic. "In prezent nu exista studii clinice care sa arate efectele inhalarii propilenglicolului la nivel pulmonar. Nu stim daca este sigura din punct de vedere pulmonar. Exista in derulare studii clinice, dar nu avem rezultatele acestora. Este periculoasa pentru ca pastreaza o dependenta avand continutul de nicotina", a declarat Ioana Munteanu, medic pneumolog.

Asadar fumatorii convertiti nu pot sustine ca au scapat de viciu. Mai mult, nu stiu nici ce efect va avea trasul pe termen lung din tigara electronica. Singurul avantaj este cel financiar. "Din punct de vedere al costurilor, cel mai costisitor este cand incepi, pentru ca trebuie sa achizitionazi kit-ull pentru prima luna. Te duce cam aprope de bugetul unui fumator de un pachet pe zi timp de o luna, deci practic trebuie sa iti platesti in avans prima luna. Incepand cu a doua luna vei iesi cam de trei ori mai ieftin decat cu tigarile clasice", spune Ovidiu Joita, importator de tigari electronice.

Oricum, tigarile electronice capata din ce in ce mai mult teren. In Statele Unite, numarul fumatorilor convertiti se dubleaza an de an. Cu toate acestea, inhalatul de vapori nu va inlocui prea curand fumatul clasic. Anul trecut, in America, s-au vandut tigari electronice in valoare de 500 de milioane de dolari si tigari normale in valoare de 80 de MILIARDE de dolari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL!!! Tigara electronica are efecte nefaste asupra organismului