Antena Meniu Search
x

În România, unul din 5 tineri cu vârsta între 20 şi 34 de ani nici nu lucrează, nici nu învaţă

În România, unul din 5 tineri cu vârsta între 20 şi 34 de ani nici nu lucrează, nici nu învaţă, arată studiile. Specialiştii au denumit fenomenul -"Generaţia degeaba" şi au găsit şi reponsabilul: statul român. Cei mai mulţi dintre aceşti tineri trăiesc în mediul rural şi nu au terminat 8 clase.

De Redactia Observator la 03.07.2019, 21:59
Vezi și

În România, unul din 5 tineri cu vârsta între 20 şi 34 de ani nici nu lucrează, nici nu învaţă, arată studiile. Specialiştii au denumit fenomenul -"Generaţia degeaba" şi au găsit şi reponsabilul: statul român. Cei mai mulţi dintre aceşti tineri trăiesc în mediul rural şi nu au terminat 8 clase. Îi găsim şi la oraşe, unde îşi omoară timpul prin baruri şi la pariuri sportive.

Pe un câmp din judeţul Călăraşi, doi fraţi, unul de 21, celălalt de 26 de ani, au fost tocmiţi de un fermier să aibă grijă de recolta de pepeni. Primesc pentru asta câte 50 de lei pe zi, fiecare.

Niciunul nu a lucrat vreodată cu forme legale. Spun că preferă banii jos, negociaţi cu fiecare fermier în parte. Chiar dacă vorbim de o zonă săracă, zilierii au pretenţii mari.

Şi nu sunt cazuri izolate. În România, 730 de mii de tineri cu vârste între 20 şi 34 de ani nu sunt nici angajaţi, nici studenţi, arată un studiu Eurostat. 

Fenomenul este mult mai prezent la sat, unde tinerii abandonează timpuriu şcoala. La oraş, mulţi stau pe banii părinţilor şi pierd timpul la pariuri sportive sau prin baruri. 

Şi asta în timp ce patronii se confruntă cu cea mai mare criză a forţei de muncă de după Revoluţie.

Cristiana Bîrcu, manager hotel: Pe lângă un salariu atractiv, încercăm şi cu beneficii ca să revină în fiecare vară. A doua variantă este aducerea personalului din afara ţării şi să suplinim lipsurile pe care le avem în anumite departamente

Un salariu de recepţioneră la un hotel din Mamaia ajunge la 2.800 de lei. Chiar şi aşa, sunt puţini tineri care aplică pentru aceste posturi. Specialiştii au găsit şi un vinovat pentru apariţia Generaţiei Degeaba: statul român.

Iulian Stănescu, sociolog: Dacă este să vorbim de cauze, în primul rând ies în evidenţă sărăcia şi nivelul finanţării învăţământului. Se ajunge la situaţia la care numeroase persoane ating vârsta maturităţii, activă şi nu deţin niciun fel de meserie, niciun fel de profesie, nu sunt pregătite pentru a avea un loc de muncă

În Europa, cei mai puţini tineri fără ocupaţie sunt în Olanda, iar cei mai mulţi în Italia şi Grecia.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » În România, unul din 5 tineri cu vârsta între 20 şi 34 de ani nici nu lucrează, nici nu învaţă