Antena Meniu Search
x

Tot mai multe femei din Romania apeleaza la nasterea prin cezariana

Jumatate dintre romani vin pe lume cu ajutorul bisturiului. De frica durerii, femeile aleg cezariana fara sa stea prea mult pe ganduri. Am ajuns sa avem de cinci ori mai multe operatii la nastere decat restul europenilor.

Vezi și

In Romania lui 2013, nasterea cu ajutorul bisturiului a devenit o moda. Una la care toate femeile au acces. Conditia e sa aiba ceva bani. La clinicile private, cezariana la cerere e practicata la cel putin sase din 10 nasteri, indiferent de starea de sanatate a gravidei.

In secolul vitezei, si gravidele si medicii aleg comoditatea. O cezariana, in locul unui travaliu de peste 20 de ore. O operatie programata, in locul unei nasteri noaptea sau in weekend. Anestezia, in locul durerii.

Studiile arata ca bebelusii nascuti prin cezariana sunt de trei ori mai predispusi la boli precum astmul bronoic, au probleme cu imunitate si, adesea, dereglari hormonale.

La spitalele de stat, nasterea este, teoretic, gratuita. Uneori, insa, se gasesc o multime de materiale sanitare si medicamente. In plus, parintii simt nevoia sa ii recompenseze pe cei care au adus pe lume bebelusul.

Multe mame spun ca mai bine merg direct la o clinica privata. Acolo, o nastere naturala costa, in medie, 5.000 de lei. Poate sa ajunga si la 8.000, in functie de tipul de rezerva ales de viitoarea mamica. O cezariana costa intre 6.000 de lei si 10.000 de lei.

La stat, de obicei, pentru o nastere naturala, se plateste intre 500 si 1.500 de lei. Pentru o cezariana, suma ajunge la 2.000-2.500 de lei. Exista si maternitati de stat care ofera rezerve private. La Filantropia de exemplu, o noapte de cazare costa 350 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Tot mai multe femei din Romania apeleaza la nasterea prin cezariana