Antena Meniu Search
x

Video Tradiţii de Sf. Maria pentru noroc şi bunăstare. Ce trebuie să facă fetele nemăritate în această zi pentru a-şi ursi alesul

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este considerată una dintre cele mai importante sărbători pentru români. Ce tradiţii trebuie să respecte creştinii pentru noroc, bunăstare şi sănătate.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 15.08.2023, 08:34

Vezi și

În rânduiala bisericească se spune că trebuie duse fructe la biserică pentru a fi sfinţite de preot iar apoi împărţite credincioşilor. Există şi obiceiul tămâierii mormintelor, însă în rânduiala laică vorbim despre un fir de năprasnic purtat la piept de fetele nemăritate pentru ca acestea să îşi viseze ursitul

Există în alte zone şi tradiţia aşezării busuiocului sub pernă, cu acelaşi rezultat, măritişul mai devreme decât era sperat. 

Tot în această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi. 

Superstiţii de Sf. Maria

Pe acelaşi subiect

Printre superstiţiile de ziua de Sfânta Maria Mare se regăsesc şi cele legate de foc. În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.

Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.

Această sărbătoare se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări. Oamenii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria: fetele de măritat pentru un  "ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Tradiţii de Sf. Maria pentru noroc şi bunăstare. Ce trebuie să facă fetele nemăritate în această zi pentru a-şi ursi alesul