Antena Meniu Search
x

Video 3 milioane de români au rămas ieri fără energie electrică, în cea mai gravă pană de curent de la cutremurul din '77 şi nimeni nu ştie cine e vinovat

Cea mai mare pană de curent din România de după cutremurul din 1977 nu are încă o cauză cunoscută. Peste trei milioane de oameni din şapte judeţe au rămas ieri fără energie electrică timp de o oră şi jumătate, în urma unei avarii în rețeaua internaţională de transport. România, dar şi mai multe state din Europa care au fost afectate, au demarat investigaţii. 

de Redactia Observator

la 09.01.2021, 20:20

Vezi și
  • Pana de curent a afectat românii din şapte judeţe.
  • Consumatorii păgubiţi de această pană de curent ar putea primi recompense.

În interiorul locuinţelor şi firmelor din nord-vestul ţării, becurile s-au stins şi aprins ca şi cum cineva ar acţiona permanent întrerupătorul. Câteva clipe mai târziu, peste trei milioane de locuitori din judeţele Satu Mare, Maramureș, Mureş, Bistrița-Năsăud, Cluj, Alba și Sibiu au rămas fără energie electrică. 

În România, curentul electric a fost întrerupt în toată zona de nord-vest a ţării în jurul orei 15. Sistemul a fost pus în funcţiune o oră şi jumătate mai târziu. 

În Satu Mare, fluctuațiile de curent i-au speriat pe consumatorii casnici: "Am avut candelabrul aprins, adică becurile foarte multe aprinse. Într-un minut s-a stins şi s-a aprins lumina de cinci-şase ori. Şi pentru centrala proprie, şi pentru frigider, şi pentru toate electrocasnicele". 

Electricienii abia au făcut faţă sesizărilor primite. 

Daniel Bălan, electrician: A început lumea să mă sune în legătură cu instalaţia electrică şi cu defecţiunile care au apărut. Centralele termice s-au decuplat și majoritatea au trebuit resetate. Unele s-au defectat. 

Avaria a dus inclusiv la oprirea activității Combinatului chimic de îngrăşăminte Azomureș din Târgu Mureş. În scurt timp, întreaga zonă a fost acoperită de un nor uriaş de fum. Comisarii de la Garda de Mediu au venit imediat la faţa locului.

Dănuţ Ştefănescu, director executiv APM Mureş: Acel fum galben-brun-roşcat, care conţine oxizi de azot, a fost evacuat de la instalaţiile de producere a acidului azotic şi vă spun că a fost doar emisia din conţinutul reactoarelor, care în caz de oprire neprogramată se evacuează în atmosferă.

Din fericire, staţiile de monitorizare a aerului din Târgu Mureş nu au înregistrat creşteri a concentraţiilor de emisii poluante. După avarie, producătorul de îngrăşăminte a început să evalueze pierderile.

Ovidiu Maior, purtător de cuvânt Azomureș: Sunt pagube şi de ordin financiar, pentru că a fost o oprire neprogramată, o pornire neprogramată, iar orice pornire şi oprire consumă materii prime fără a oferi un produs vandabil. 

Consumatorii păgubiţi ar putea fi recompensaţi 

Singura informaţie comunicată oficial este că avaria de ieri s-a produs ca urmare a unui incident în reţeaua europeană de transport. 

Ionuţ Purică, expert în Energie: A scăzut ceva frecvenţă pe diagrama de funcţionare a sistemului energetic. Creştere de putere, scădere de consum, dat fiind că tot sud-estul Europei a căzut. Dacă s-a oprit consumul din cauza unei pane de curent în sud-estul Eurpei, suntem integraţi toţi, suntem legaţi în acelaşi sistem care merge cu frecvenţa de 50 de herzi în toată Europa, a apărut o insularizare cum se spune, o decuplare a sistemului sud-est european, dar consumul scăzut a făcut să scadă şi frecvenţa în sistemul nostru. 

Ministrul Energiei spune că toţi cei afectaţi vor fi despăgubiţi. Doar că vinovatul nu are deocamdată un nume, iar la Protecţia Consumatorului nu s-au înregistrat încă cereri din partea consumatorilor păgubiţi. Deocamdată, investigaţia este în curs atât în România, cât şi la nivel european.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Pentru acest lucru, în urma investigaţiei, se va stabili cine a fost vinovat. Dacă există un vinovat european acela va plăti. Dacă nu se poate stabili cu certitudine acest lucru, va exista o despăgubire la nivelul Comisiei Europene, dintr-un fond special pentru acest lucru. 

O analiză a ceea ce s-a întâmplat face şi Transelectrica, compania care transportă electricitatea în cele şapte judeţe afectate.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » 3 milioane de români au rămas ieri fără energie electrică, în cea mai gravă pană de curent de la cutremurul din '77 şi nimeni nu ştie cine e vinovat