Antena Meniu Search
x

Truda apicultorilor, miere puțină și prețuri mici

Mierea! Cu toţii o iubim şi o consumăm, iar produsele apicole sunt foarte căutate de români, însă puţin ştiu şi etapele şi truda apicultorilor pentru a aduce un produs finit pe piaţa agro.alimentară. Din păcate preţul mierii din România este cel mai mic la nivel european, iar anul acesta a fost catastrofal pentru apicultorii noştri.

de Redactia Observator

la 11.09.2020, 12:21

Vezi și
  • An greu pentru apicultorii din România
  • Pandemia și vremea au afectat vânzările

O drumeţie de 25 de km pe biciclete, din Târgu Mureş în satul Pănet. Curentul slow food i-a ghidat pe cei 10 participanţi spre acest loc pentru a cunoaşte un apicultor local care să îi înveţe tainele meseriei sale.

Claudia Rânja, coordonator comunitatea slow food Târgu Mureș: Scopul acestor întâlniri este de a pune faţă-n faţă producătorul cu consumatorul, cel mai bun mod în care să ştim ce mâncăm este să cunoaştem în mod direct producătorul.

Rezervările s-au făcut exclusiv online, iar la faţa locului participanţii au fost întâmpinaţi cu un picnic cu de toate. 7 specialităţi de miere cremă, tarte cu fructe şi miere, polen crud sau crumble cu cremă de iaurt.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Anul acesta i-a pus în dificultate pe apicultori. Pandemia, dar şi vremea nefavorabilă le-au adus producţii mult mai mici.

Szabolcs Fogarasi, reprezentant stupină: Anul acesta a fost unul greu, în prima parte a anului am avut multe ploi, chiar când se dechidea salcâmul, s-a făcut miere de salcâm, dar mult mai puţină ca altă dată. Mierea polifloră s-a făcut mai multă, ne-a salvat.

Din cauza scăderii producției, apicultorii preconizează creșterea prețului cu maximum 10%. Chiar şi acest lucru nu le va acoperi pierderile din acest an.

Vaida Ioan, apicultor: Eu nu am mai crescut preţurile la miere, la produsele apicole cam de 5 ani am aceleaşi preţuri.

România se află la coada clasamentului în ceea ce privește prețul mierii poliflore predată procesatorilor. Din acest motiv mulți producători aleg să vină ei spre client.

Margareta Ciupe, apicultor: Am ales varianta de a ne adresa clientului final, după ce ani de zile am dat-o firmelor procesatoare.

Vaida Ioan, apicultorÎn ultima perioadă am văzut creştere la vânzări, sunt foarte interesaţi de calitatea produselor.

Preţurile variază în funcţie de tipul de miere. Preţurile sunt între 25 şi 30 de lei per kilogram.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Truda apicultorilor, miere puțină și prețuri mici