Antena Meniu Search
x

Video Turism de weekend, între două anotimpuri: La mare, cald, la munte, iarnă

A fost o zi frumoasă pe litoral, cu temperaturi neobişnuit de ridicate pentru luna februarie. La prânz, mercurul a urcat până la 10 grade în termometre, iar faleza şi cherhanalele au fost pline. La munte, însă, iarna nu se dă dusă. Este risc mare de avalanşă în masivele din ţară, iar salvamontiştii se pregătesc de ce e mai rău. De la un capăt la celălalt al ţării, diferenţele de temperatură au fost chiar de 20 de grade.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 06.02.2021, 20:22

Vezi și
  • România s-a aflat în weekend între două anotimpuri: cald la mare, iarnă la munte
  • Românii au luat cu asalat staţiunile

Umăr la umăr s-au plimbat pe faleza Cazinoului turişti şi localnici din Constanţa. Au fost oameni care au bătut sute de kilometri ca să vadă marea. 

"Am venit să ne plimbam puţin şi să facem şi nişte poze. Venim din Brăila"

"Noi suntem din Piteşti, ne-am dus la un control oftalmologic la Bucureşti şi pe autostradă am zis: băi, e vreme frumoasă, hai să mergem la control şi apoi s-o ţinem la mare".

Plimbarea pe plajă s-a încheiat pentru mulţi cu o masă bună la cherhana. La orele prânzului, terasele au fost pline, deşi soarele s-a ascuns printre nori. Bucătarii abia au făcut faţă comenzilor. 

La munte, iarna îşi face încă de cap

Dacă la mare e vreme de primăvară, la munte e tot iarnă. 

"Este iarnă în adevăratul sens al cuvântului. E frumos".

Vremea s-a încălzit totuşi şi pe creste, iar riscul de avalanşă e mare. 

"În cazul în care este gheaţă, montăm acest colţar, îl băgăm pe fanta asta, şi gata şi acum, când calc, el intră în gheaţă".

Un dispozitiv de căutare în avalanşă le-ar putea salva viaţa turiştilor care pleacă la schi de tură, pe creste. Salvamontiştii din Gorj au un sistem unic în ţară care îi ajută să ajungă mai repede la cei aflaţi în pericol

"Aceste dispozitive au şi moduri de căutare. Caută şi se scurtează timpul de reacţie, de căutare a persoanei care e prinsă în avalanşă", spune un salvamontist. 

Câinii de avalanşă, un real ajutor

Pe lângă aceste dispozitive, de un real ajutor sunt şi câinii de avalanşă. 

Faceţi cunoştinţă cu Recco, un border collie care e parte din echipa Salvamont de şapte ani. E special antrenat să găsească persoanele prinse sub zăpadă şi a participat deja până acum la mai multe misiuni de salvare.

În urmă cu o săptămână, Recco a făcut parte din echipa de salvare a unui băieţel de nici 3 ani, dispărut într-o localitate din Gorj.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Turism de weekend, între două anotimpuri: La mare, cald, la munte, iarnă