Antena Meniu Search
x

Turismul după restricţii în Piatra Craiului și Munții Bucegi

Anul acesta ne facem vacanţa în România! E planul celor mai mulți turiști și speranța de care se agață mulți proprietari de hoteluri și pensiuni, greu încercați de pandemie. Țara noastră ar putea să transforme restricțiile de călătorii externe într-o șansă pentru a înflori turismul intern. România are însă nevoie de o strategie națională, prin care să-și pună în valoare și zonele mai puțin cunoscute.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 07.06.2020, 02:44

Vezi și
  • Turismul românesc a fost grav lovit de pandemie.
  • Peste 100 de mii de angajaţi au fost în şomaj tehnic.

Satele ascunse pe dealurile dintre Piatra Craiului și Munții Bucegi își așteaptă oaspeții. Suntem în Măgura, unul dintre cele mai frumoase locuri din România.

Aici am găsit-o pe Katharina Kurmes. O nemțoaică pentru care Carpații sunt și casă, și afacere, de peste două decenii. Aici are o pensiune unde obișnuia să aducă în fiecare an turiști din toată Europa, ca să le arate de ce ea s-a îndrăgostit de România. De câteva luni, nimeni nu i-a mai călcat pragul câteva luni.

Katharina Kurmes, proprietară pensiune: Anul ăsta e cel mai greu din ce am avut. Noi suntem în turism de peste 20 de ani. Aici am deschis în 2004, dar am început în 99 în Zărnești. Și în 2004 m-am mutat aici cu pensiunea.

Pensiunea încă nu e gata de oaspeți. Cum nici Katharina nu știe sigur când și cum își va repune afacerea pe picioare. Mesajele oficiale care vin de la București au un ecou neclar în satele din munți.

(Reporter): Ați avea un mesaj pentru autoritățile de aici?

(Katharina Kurmes): În domeniul turismului sunt afectate atât de multe persoane și avem nevoie de niște măsuri de la Guvern să sprinjine puțin pentru salarii și hotărâri clare, ce se întâmplă, când și pentru cine.

Sunt singurele două dorințe ale unei industrii care a pierdut deja enorm în criză. Cu peste 100 de mii de angajați în șomaj tehnic și o singură veste bună până acum – că s-au redeschis terasele – investitorii încă nu știu când și dacă vor mai recupera pierderile.

Cristina Cepraga, proprietar pensiune: La fel ca și noi, și turiștii sunt lăsați un pic în aer în ceea ce privește informațiile, pentru că nici ei, nici noi, nu știm efectiv ce se poate face, ce se poate deschide, ce nu se poate deschide, ce avem în general voie să facem.

Fiecare s-a adaptat cum a putut, ca să supraviețuiască. Avantaj au complexurile cu mult spațiu exterior și cu mai multe case, pe care familiile le pot închiria integral. Cum restaurantele sunt încă închise, se găsesc soluții.

În această perioadă, turiștii primesc mâncarea în fața camerei, într-un coșuleț. Fie pot să rămână în cameră, fie să meargă la picnic, pentru a respecta regulile de distanțare socială.

Cristina Cepraga, proprietar pensiune: Lumea are nevoie de călătorie. Încet-încet, viața trebuie să revină oarecum la normal. Dar călătorim responsabil!

E și crezul Alinei, o tânără care a investit într-o afacere de familie care se dovedește acum, lozul câștigător. 12 corturi de lux, încălzite, impermeabile, găzduiesc deja oaspeți într-un peisaj de vis și în condiții de maximă siguranță.

Alina Marinescu, reprezentant camping: Am eliminat partea de recepție, zonă închisă. Fiecare client, în momentul în care își face rezervarea online, primește o aplicație prin care poate să facă check in online, check out online și să-și comande băuturile.

Aici, izolarea nu mai e un chin, ci o aventură.

Alina Marinescu, reprezentant camping: Sunt lucruri pe care oamenii o să vrea să le experimenteze după ce au stat închiși în case atâtea luni de zile.

În special drumeția, mountain-bike, bicicleta electrică, se poate face inclusiv alpinism...

România frumoasă se trezește la viață și își cheamă turiștii. E un moment crucial, în care putem reclădi o industrie pusă la pământ. O șansă să ne redescoperim țara. Cum au resimțit localnicii care trăiesc din turism pandemia, vedeți duminică, la Observator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Turismul după restricţii în Piatra Craiului și Munții Bucegi