Antena Meniu Search
x

Turiști luați cu elicopterul dintre stânci, după ce s-au aventurat în munţi

Doi turişti din Cluj au fost la un pas de moarte după ce s-au aventurat prin munţi, au alunecat şi au căzut zeci de metri în gol.

de Redactia Observator

la 17.05.2020, 15:34

Vezi și
  • Turiştii aflaţi în Cheile Turzii au surprins momentul.
  • Unul dintre ei a transmis live pe facebook intervenţia.

Au fost salvaţi de salvamontişti, care au chemat în ajutor elicopterele SMURD. În cazul unui alpinist, echipajul aerian a coborât o nacelă pentru a-l ridica pe rănit dintre stânci.

Turiştii aflaţi în Cheile Turzii au surprins momentul în care echipajul aerian din elicopterul SMURD a coborât o nacelă între stânci pentru a-l ridica pe rănit. Unul dintre ei a transmis live pe facebook intervenţia.

Rănitul, din Cluj, are 33 de ani şi este alpinist. Acesta escalada versanţii abrupţi, când, un pas greşit aproape că i-a fost fatal. A căzut de la 30 de metri înălţime. Pentru salvarea lui au intervenit iniţial pe jos cei de la salvamont, care au chemat în sprijin un elicopter SMURD.

După ce a fost ridicat în elicopter dintre stânci, rănitul a fost dus într-o zonă de şes unde a fost stabilizat. Iar, mai apoi, a fost transportat la un spital din Târgu Mureş.

Posteucă Bogdan UPU Smurd Târgu Mureș: Prezintă multiple fracturi costale şi fracturi la coloană. Probabil era la antrenament de alpinism, nu ştiu exact. Cred că era un pic şocat hemoragic.

Din fericire, acum alpinistul este în afara oricărui pericol. Elicopterul SMURD a intervenit şi în cazul unei turiste de 49 de ani tot din Cluj, care a alunecat pe zăpadă şi s-a rostogolit peste 100 de metri, printre stânci.

Mircea Baciu, sef serviciu Salvamont Bistrita Nasaud: Accidentul a fost în zona Vârfului Ineu, din Munţii Rodnei. A alunecat pe un petec de zăpadă, căderea a fost undeva la o sută, o sută şi ceva de metri, zăpadă alternată cu stâncă.

Marele noroc al femeii a fost faptul că a avut în spate un rucsac care i-a mai atenuat din lovituri. Ceilalţi turişti din grupul cu care femeia din Dej se afla în Munţii Rodnei au sunat la 112.

Din momentul apelului a durat drumul până în zona respectivă, având în vedere că e zona Vârfului Ineu, altitudine peste 1.800-1.900 de m. Deplasarea până acolo a durat către trei ore.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Turiști luați cu elicopterul dintre stânci, după ce s-au aventurat în munţi