Antena Meniu Search
x

Turnul Lăpușneanu va fi deschis pentru turiști după două decenii

Două decenii, de atât a fost nevoie pentru ca un monument istoric din Suceava să fie restaurat la gloria de odinioară. Vorbim despre Turnu Lăpuşneanu, edificiu din perioada medievală.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 13.07.2020, 17:36

Vezi și
  • Turnul Lăpuşneanu este unul dintre cele mai importante monumente din oraș.
  • Turiştii vor putea admira, în curând, întreg oraşul.

Autorităţile sunt convinse că aşteptarea a meritat. Turnul din care turiştii vor putea admira, în curând, întreg oraşul va fi transformat în muzeu.

Construit în anul 1560, Turnul Lăpuşneanu din municipiul Suceava este unul dintre cele mai importante monumente din oraș. Iar istoria lui bogată nu poate fi egalată decât de peisajul pe care îl oferă privirii. 

22 de ani şi 4 milioane de lei au fost necesari pentru ca edificiul să îşi recapete rezistenţa şi strălucirea de odininoară. Lucrările începute în urmă cu ani de zile ar fi putut să dureze însă mult mai puţin. 

Mihai Bradu, reprezentant firmă de restaurare: Tinand cont de fazele tehnologice ca trebuie sa astepti sa se intareasca betonul samd, ar fi trebuit sa dureze maxim 3 ani. El acum arata frumos turnul, dar el acum arata exact asa ca o mireasa care e inainte de nunta dar nu e rujata, nu e aranjata 

Încadrat ca monument istoric de categoria A, Turnul Lapusneanu va fi deschis publicului în câteva săptămâni. Atunci, localnicii, dar şi turiştii, vor putea admira Suceava de la înălţime. 

Viorel Blănaru, Direcția de Cultură Suceava: Suceava nu a avut pana nu demult o constructie mai inalta decat aceasta si probabil de-aia o iubim asa de mult. Ea va deveni muzeu pentru ca amenajarea interioara este propice amplasarii de vitrine 

Nicolae Horga, inspector bisericesc: Orice monument care ne face legatura cu trecutul este foarte important. De exemplu daca privesti in zona de rasarit a turnului poti vedea stema moldovei originala care s-a pastrat atat de bine. Vom incerca sa fie cat mai util si cat mai vizitabil pentru cei care vor  sa vada cum era suceava odata 

Până atunci mai durează. Pentru ca Turnul Lăpușneanu să devină muzeu este nevoie de un nou proiect, de această dată de amenajare interioară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Turnul Lăpușneanu va fi deschis pentru turiști după două decenii