Antena Meniu Search
x

OBSERVATOR SPECIAL: Un american traieste visul romanesc

In timp ce romanii asteapta vizele sa traiasca visul american, un american traieste deja visul romanesc. Un fotograf din Statele Unite venit sa imortalizeze peisajele tarii noastre s-a indragostit iremediabil de Romania

Vezi și

O fi cerul atat de albastru in Alabama, dar parca mai frumos e in Sibiu. Nu o spunem noi, o spune un american. Noroc ca este fotograf si intelegem si noi exact ce vede in Romania. Ceva ce multi romani au dat uitarii. “Imi place foarte mult sa ma duc la tara. La 20 de minute de aici, ma aflu intr-un loc dintr-o alta perioada de timp si simt ca am un dublu avantaj: cel de a fi intr-un oras vechi si modern in acelasi timp si la 20 de minute de aici privesti viata traditionala, rurala, care e autentica, nu doar intr-un muzeu al satului”, a spus Scott Eastman.

Scott a venit in Romania in urma cu opt ani. Colindase deja toata lumea si putine lucruri mai reuseau sa-l dea pe spate. Cand a ajuns aici si-a pus aparatul la ochi si a inceput sa fotografieze. La un moment dat, si-a dat aparatul jos si si-a spus: "Aici vreau sa traiesc!" Traditii si cultura, vechi si nou, autenticitate si arta. A fost fascinat de toate datinile noastre. “Cred ca pe 7 ianuarie aveti o sarbatoare care se cheama Boboteaza si asta e total strain pentru mine, n-am mai vazut asa ceva”, a explicat barbatul.

La scurt timp dupa prima vizita, Scott s-a mutat in Romania cu tot cu sotie. Copiii sai s-au nascut aici. A avut incredere in Romania pentru viitorul lor. Iar cu cat a devenit mai roman, cu atat a inceput sa inteleaga mai bine problemele cu care ne confruntam toti zi de zi. “Birocratia este, sa zicem, problematica. Imi ia foarte mult timp, ceea ce in State puteam sa fac instant”, a afirmat americanul

A mai constatat ca romanii de peste 40 de ani, adica oamenii de varsta lui, au ramas cu niste sechele din perioada comunista. “Cateodata am impresia ca ii inteleg mai bine pe cei care au 20 de ani, care au crescut in alta perioada”, este el de parere.

Daca ar fi obligat sa se mute din Sibiu, prima lui optiune ar fi tot in Romania. Brasovul. Asta desi inca nu se poate hotari ce oras sustine pentru a fi capitala zonei, dupa regionalizare. E o tema care il intereseaza direct. Doar este sibian cu acte in regula.

Cateodata lui Scott ii este dor de diversitatea de-acasa. Dar uita repede cand isi pune aparatul de fotografiat la ochi si surprinde Romania asa cum romanii nu mai reusesc sa o vada.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » OBSERVATOR SPECIAL: Un american traieste visul romanesc