Antena Meniu Search
x

Incident REVOLTĂTOR în Pașcani! Un nevăzător a fost UMILIT și dat jos dintr-un autocar, iar poliţia l-a IGNORAT când a sunat la 112

În România e nevoie de revoltă pe Facebook şi de intervenţia politicienilor sau a miniştrilor ca să se facă dreptate. Asta spune un nevăzător din Paşcani, care a fost îmbrâncit şi dat jos dintr-un autocar, de şofer, pentru că era însoţit de un câine-ghid.

Vezi și

În România e nevoie de revoltă pe Facebook şi de intervenţia politicienilor sau a miniştrilor ca să se facă dreptate. Asta spune un nevăzător din Paşcani, care a fost îmbrâncit şi dat jos dintr-un autocar, de şofer, pentru că era însoţit de un câine-ghid.

Petre Iordache, nevăzător: "M-a împins efectiv pe scările autocarului, a împins câinele jos.  A spus că dacă nu cobor, mă ia la bătaie. E umilitor ca cineva să te ia de umeri şi să te arunce jos din maşină, că tu n-ai dreptul să circuli pentru că esti nevăzător."

Petrică nu iese din casă fără Maya. Câinele-ghid, special antrenat să-l ajute să supravieţuiască în lumea pe care nu o vede. În autogara din Târgu Frumos, de unde urma să ia un autocar spre Sibiu, tânărul a fost bruscat de şoferul care a refuzat să-l lase să urce însoţit de Maya, într-o cursă pe care o plătise. Cum niciun alt călător nu a reacţionat, iar autocarul a părăsit autogara, Petrică a chemat poliţia, la 112. 

Ar fi primit un telefon de la managerul firmei de transport şi i-a spus lui Petrică să ia următoarea cursă. Patru ore a fost lăsat să aştepte altă maşină, într-un oraş necunoscut, pe care nu-l putea vedea. Singurul sprijin i-a fost Maya. Labradorul l-a ferit de pericol, l-a ghidat, l-a apărat. 

Pe acelaşi subiect

Am sunat şi noi la firma de transport din Iaşi al cărei şofer i-a refuzat lui Petre dreptul legal de a călători însoţit de câinele-ghid. 

Au trecut 23 de zile de la incident. Întâmplarea ar fi rămas necunoscută dacă o prietenă nu le-ar fi cerut oamenilor să reacţioneze pe Facebook aşa încât astfel de umilinţe să nu se mai întâmple în România. O reacţie neaşteptată a venit din partea lui Liviu Dragnea. Tot pe Facebook. "Am discutat cu doamna Carmen Daniela Dan, Ministrul Afacerilor Interne și am rugat-o să facă toate verificările necesare și să aplice toate sancțiunile stabilite de lege."

Prin urmare, azi, un poliţist a sunat la uşa lui Petrică. Şi tot azi au început anchetele. Şoferul autocarului a fost amendat cu 200 de lei, iar poliţistul e cercetat de colegii lui. 

Încălcări ale legii privind drepturile nevăzătorilor au loc în fiecare zi, deşi o persoană cu handicap însoţită de un câine-ghid are dreptul la acces neîngrădit în toate locurile publice, inclusiv în mijloacele de transport. În realitate, viaţa celor cu handicapul lui Petrică, într-o lume care-i izolează, e o negociere continuă.

În urmă cu trei săptămâni, un student nevăzător din Sibiu a fost la un pas să fie tras sub roţile autobuzului din care coborâse, însoţit şi el tot de un câine-ghid. 

În România sunt peste o sută de mii de persoane cu handicap de vedere, iar jumătate dintre ele ar avea nevoie de însoţitor. Sau de un câine-antrenat care să le fie ochi şi ghid. Din păcate, cel mai mare handicap pentru nevăzători este.... nepăsarea autorităţilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Incident REVOLTĂTOR în Pașcani! Un nevăzător a fost UMILIT și dat jos dintr-un autocar, iar poliţia l-a IGNORAT când a sunat la 112