Un obicei păstrat din străbuni. În ajun de Crăciun, copiii devin pițărăi
Într-o localitate din Alba, în ziua de Ajun, copiii merg cu piţărăii! Un obicei vechi, păstrat cu sfinţenie din moşi-strămoşi. Nimeni nu rămâne necolindat. După cum niciun colindător nu se întoarce acasă cu mâna goală.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Valul de aer polar a adus prima avertizare de ninsoare şi viscol din acest sezon. Când se încălzeşte vremea
Într-o localitate din Alba, în ziua de Ajun, copiii merg cu piţărăii! Un obicei vechi, păstrat cu sfinţenie din moşi-strămoşi. Nimeni nu rămâne necolindat. După cum niciun colindător nu se întoarce acasă cu mâna goală.
Bună dimineaţa la Moş Ajun,
Ne daţi ori nu ne daţi?
Ori ne lăsaţi?
Daţi-ne un covrig
Că moare porcul de frig!
Daţi-ne un colindeţ
Că moare porcul în coteţ!
Ăiiiii!
Strigătura, care e păstrată din moş strămoşi, se spune în dimineaţa de Ajun. Treziţi cu noaptea în cap, copiii îşi iau traista şi plecă la colindat. Încep întodeauna de la prima casă din sat. Iar gazdele îi răsplătesc.
De la cel mai mic la cel mai mare, cu toţii adună de pe jos bomboanele picate parcă din cer. Urmează altă casă şi alte bunătăţii. Iar copiii aleargă să prindă loc cât mai în faţă.
Prichindeii sunt însoţiţi de părinţi care îi mai ajută să strângă dulciurile ca sa umple dasaga.
Şi cei mari sunt răsplătiţi. Cu un pahar de vin fiert, însă. Ca sa facă faţă frigului de afară.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰