Antena Meniu Search
x

SPECIAL!!! Un tanar hunedorean si-a pus casa la dispozitie pentru cei pasionati de coach-surfing

Visul fiecarui roman este sa-si faca vacanta intr-un loc exotic, cat mai departe de tara daca se poate! O dorinta normala, ati putea spune. Cu toate acestea, potrivit tuturor studiilor si sondajelor posibile, cei care sunt ahtiati dupa concediile in strainatate nu prea stiu ce poate oferi Romania

Vezi și

Nu stiu ce locuri minunate are tara noastra, de la peisaje si pana la vestigiile istorice. Despre straini, ce sa mai spunem. Tocmai de aceea, un tanar hunedorean a decis sa ne faca tara cunoscuta. Cum? Si-a pus casa la dispozitie pentru cei pasionati de coach-surfing.Mai pe romaneste, "canapelisti" care hoinaresc prin lume doar pentru a o cunoaste, dar nu au un acoperis deasupra capului.

Salasu de Sus, la Poalele Retezatului. Pe o ulita plina de case batranesti, o cabana iese in evidenta. La poarta, o fosta cizma de guma a fost transformata in numar de casa. Langa, un semn mare pictat pe o bucata de lemn veche de decenii. Gazduire gratis pentru calatori. In curte, freamat mare. Primii turisti ai sezonului au venit. Sunt multi, pestriti, romani si straini.

"Iubesc muntii, pentru ca nu avem asa ceva in Letonia, nu am destula experienta cu muntii, deci este ceva nou pentru mine", spune Marta, o turista.

"Vrem sa mergem in munti si dupa ne intoarcem la universitatile noastre, sa ne terminam studiile si sa ne intoarcem acasa", povesteste Laura.

Pentru Laura si Marta, prima vizita la casa lui Mihai a coincis cu alte doua premiere. Prima oara la munte si prima oara in Romania. S-au indragostit de cabana cocheta, de oamenii de aici, de Romania. Desi recunosc ca nu au venit tocmai cu inima deschisa in tara noastra. Vor insa sa descopere ce inseamna viata la tara, mai ales la munte. Desi nu prea le iese din prima.

Unii sunt la prima sedere la casa lui Mihai. Pentru alti "canapelisti", e deja un obicei. Le place gazda, le place locul, le place aerul curat. Ce mai? Le place tot.

"E un mediu superb, sublim si. si totul e altfel fata de ce avem noi in mijlocul Clujului", spune Radu Fulcer. "Mancarea o facem afara, la comun. Peisajele, se pot face plimbari tot timpul. Noi achizitionam cat mai multe alimente de la tarani cand venim si acesta este un lucru interesant, da."

Dar sa-l cunoastem si pe cel care si-a deschis larg usile casei pentru toti nebunii frumosi care vor sa cunoasca Romania. Sau pentru romanii care vor sa o redescopere. Il chema Mihai, are 39 de ani, iar din 2007 a devenit gazda cu norma intreaga. "Mie imi place sa primesc pe toata lumea, chiar daca-s pe couchsurfing, chiar daca nu-s. Eu ii primesc si in absenta mea, nu inchid, deci e casa deschisa si eu ma duc sa castig o pita prin vest si ei vin si-si dau seama, ba, ce e? Nu e catusi de putin".

Cinicii ar intreba, lui ce-i iese din toata afacerea asta? Nimic. Singura lui recompensa sunt conversatiile la un foc de tabara, un zambet sincer si o prietenie care depaseste orice bariere: " Am gazduit golbtrotteri, care au facut turul lumii si mi-au zis, Romania ne-aduce aminte de sapte tari odata. De-astia, care-s umblati, mai in varsta nu care se iau pentru primele impresii. Au zis ca asta le place aici, parca ar fi un minicontinent".

A incercat si rolul de oaspete. Ce-l face insa fericit e sa fie gazda. Una cat mai buna: "Am facut couchsurfing in Elvetia, in Franta, la intalniri, la un pahar de vorba, fara sa stai peste noapte prin Norvegia, prin Danemarca, prin Spania. Mie imi place sa fiu gazda, deci nu prea apelez la statutul de musafir decat daca n-am incotro sau chiar la inceput, cand o faceam de curiozitate, sa vad cum e sa te pui in postura oaspetelui, ca sa fiu eu gazda mai buna dupa aia".

Conditiile de cazare sunt fara pretentii, dar sunt gratis. Poti face dus intr-o cabina improvizata chiar langa paraul care trece prin apropierea cabanei. Vara cand e canicula in oras aici parca ai in permanenta aer conditionat, iar cararile Retezatului sunt foarte aproape.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL!!! Un tanar hunedorean si-a pus casa la dispozitie pentru cei pasionati de coach-surfing