Un TVA mai mic, alimente mai ieftine
TVA - ul redus la alimente ar ieftini mâncarea cu cel puţin 10 la sută. Calculele specialiştilor arată că o taxă pe valoare adăugată de 9 la sută la alimente de bază, în loc de 24 cât este acum, ar însemna economii de sute de lei pentru români
TVA - ul redus la alimente ar ieftini mâncarea cu cel puţin 10 la sută. Calculele specialiştilor arată că o taxă pe valoare adăugată de 9 la sută la alimente de bază, în loc de 24 cât este acum, ar însemna economii de sute de lei pentru români
În prezent, doar pâinea şi produsele de panificaţie beneficiază de o cotă TVA mai mică.
Un coșl plin cu făină, ulei, zahăr, lapte, carne, legume şi fructe, pâine. Dintre aceste produse doar pâinea are TVA de 9 la sută în prezent. Adică scăzută de 15 la sută scăzută fată de cota de 24 la sută.
Însă dacă toate aceste produse ar avea un TVA de 9 la sută, o familie care plăteşte săptămânal pe coşul de cumoărături 200 de lei ar face o economie de 100 de lei pe lună. O sumă impresionantă.
Iar măsura n-ar avantaja doar bugetul familiei ci şi bugetul statului pentru că economia neagră ar ieşi la suprafaţă.
S-a întâmplat acest lucru la pâine, acolo unde Ministerul Finanţelor a estimat că, după ce TVA a fost redusă la 9 la sută, evaziunea fiscală s-a diminuat cu peste 300 de milioane de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰