Meniu
Search
x

Ninsorile şi viscolul au creat haos în România. Mai multe TIR-uri au derapat pe şoselele îngheţate

Mai multe TIR-uri au derapat pe şoselele îngheţate, iar o avalanşă a îngropat sub nămeţi un utilaj de deszăpezire. S-au resimţit şi minus 32 de grade la munte, unde vântul a atins viteze de 120 de kilometri pe oră.

la 16.01.2019, 09:03
Vezi și

Mai multe TIR-uri au derapat pe şoselele îngheţate, iar o avalanşă a îngropat sub nămeţi un utilaj de deszăpezire. S-au resimţit şi minus 32 de grade la munte, unde vântul a atins viteze de 120 de kilometri pe oră. În plină iarnă, este criză de sare pentru curăţarea drumurilor, iar meteorologii anunţă şi alte episoade extreme. Totul, după ce un ciclon islandez a paralizat centrul Europei.

Rafalele de vânt în zona staţiunii Rânca au atins noaptea trecută şi 100 de kilometri pe oră, aşa că segmentul din drumul naţional 67C care face legătura cu localitatea Novaci a fost închis începând cu ora 23.

În Maramureş, fulgii păreau mai degrabă bulgări. Stratul de omăt a depăşit rapid zece centimetri în oraşe.

Florinela Georgescu, director executiv la ANM: Există episoade în care pătrunde mai rece dinspre straturile superioare, aşa cum se întâmplă acum şi care provoacă intensificările de vânt din zona de munte să poată duce la formarea unor fenomene cu evoluţie foarte rapidă şi atunci, să zicem, cu ghilimelele de rigoare, că putem fi puţin surprinşi de evoluţia fenomenelor meteo.

Şi pe Autostrada Soarelui, vremea a avut fluctuaţii neobişnuite. Pe o porţiune a nins, pe alta a plouat, iar în altă zonă şoferii au fost surprinşi de o ploaie îngheţată. În aceste condiţii, două vehicule de mare tonaj au sfârşit în şanţ.

Din cele 400.000 de tone de sare de care ar fi fost nevoie, doar 54 de mii de tone mai sunt pe stoc iarna aceasta. În Harghita, autorităţile au cerut suplimentarea de urgenţă.

La munte, vântul care a atins şi viteze de 120 de kilometri pe oră a făcut ca temperatura resimţită să scadă până la minus 32 de grade.

În Dâmboviţa, pe drumul judeţean 713 care urcă spre Cabana Piatra Arsă din masivul Bucegi, un utilaj de deszăpezire a rămas blocat sub nămeţi. Şoferul a reuşit să fugă la timp din calea avalanşei şi a scăpat nevătămat.

Alin Manole, vicepreședintele CJ Dâmbovița: Din ce am evaluat situaţia s-ar putea să fie în desfăşurarea această avalanşă. Frontul de zăpadă este foarte mare şi alunecă înspre drumul judeţean.

Şi în judeţul Alba, o avalanşă a blocat drumul care duce spre Vârtop.

Viscolul va continua la munte şi astăzi. Chiar dacă prognoza nu mai prevede ninsori decât în Carpaţii Occidentali, zăpada spulberată cu viteze de peste 50 de kilometri pe oră va provoca haos pe şosele.

Valul de vreme rea din România este cauzat de un ciclon venit dinspre Islanda, acelaşi care a dus la instaurarea codului violet de vreme extremă în Germania şi a codului roşu în Austria şi Elveţia.26 de oameni şi-au pierdut viaţa, în ultimele zile, în Europa Centrală din cauza numeroaselor avalanşe şi a drumurilor înzăpezite. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Ninsorile şi viscolul au creat haos în România. Mai multe TIR-uri au derapat pe şoselele îngheţate