Antena Meniu Search
x

UPDATE! COD ROSU de inundatii pentru raul Jiu

Perdele de apa s-au abatut ca un blestem peste localitati intregi din tara. Umflate de ploi, mai multe rauri au dat pe-afara. Jiul a luat-o la sanatoasa cu atata furie, incat hidrologii au instituit cod rosu, cea mai grava dintre avertizari.

Vezi și

Dupa o noapte in care s-au rupt norii peste judetul Buzau, raul Slanic, odata linistit, a dat in clocot si a rupt digurile. Apa a muscat o bucata zdravana din drumul principal care leaga localitatile Terca si Plostina de centrul comunei. Peste 1.400 de oameni au ramas izolati de partea cealalta. Scolile au fost si ele inchise.

Si raul Jiu a bagat spaima in localnicii din Dragutesti si Balteni. In timp ce dormeau, apa a navalit in curtile lor. Oamenii au iesit inspaimantati din case si au dat drumul la animale, de teama sa nu piara inecate. Gospodarii intregi au fost spalate de Jiu.

In judetul Bistrita-Nasaud, ploile au provocat alunecari de teren. La Parva, pamantul a luat-o la vale peste o vila aflata in constructie. Din fericire, nu era nimeni inauntru. Proprietarii sunt la munca, in Spania.

In judetul Neamt, un sat intreg risca sa ajunga cu totul in albia raului Moldova. A fost potop si la Dej. Dupa 48 de ore de ploaie, canalizarile musteau de apa.

Codul emis de hidrologi valabil pana diseara, la ora 20.00, a fost din pacate prelungit pana dimineata. Iar Jiul nu este singurul rau cu probleme. Trotus, Putna, Ramnicu Sarat, Jijia, Barlad si Prut sunt sub cod galben de inundatii tot pana diseara.

In acest moment, mii de persoane din Buzau, Bistrita si Vrancea sunt izolate din cauza raurilor care au iesit din matca si au rupt drumuri si poduri. In zonele de munte, s-a adaugat si zapada topita iar la deal, pamantul a luat-o la vale.

In urma cu putin timp, la Guvern a fost convocat Comandamentul de Urgenta. Autoritatile sunt cu ochii si pe Dunare. Hidrologii spun ca este posibil ca de dimineata, fluviul sa intre sub cod portocaliu de inundatii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Stiri sociale » UPDATE! COD ROSU de inundatii pentru raul Jiu