Antena Meniu Search
x

Rătăciţi în zăpadă, localizaţi cu greu

Un nou dezacord al autorităţilor ar fi putut să-i coste viaţa pe doi oameni! S-au pierdut pe un câmp îngheţat, din cauza ceţii. Au sunat la 112, dar nu aşa au fost localizaţi.

Vezi și

Ci după numărul trecut pe un stâlp de electricitate, unde au aşteptat să fie găsiţi. Au fost salvaţi greu cu şenilata, după ore întregi de spaimă.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale dă vina pentru întârziere pe operatorul ISU, care a preluat apelul. Ar fi greşit procedura. Lipsa de coordonare în operaţiunea de salvare s-a văzut până la Palatul Victoria.

Drumul spre casă s-a transformat într-o rătăcire. În câmp, pe jos, prin nămeţi şi în ceaţă. Dar mai ales, în frig.

Cei doi bărbaţi au plecat la ora 5 dimineaţa, din Piatra. Ar fi vrut să ajungă la Năvodari, dar ceaţa le-a deturnat traseul. După patru ore de orbecăit, au simţit că nu pot ajunge la destinaţie. Nu singuri. Aşa că au chemat ajutor.

"Am sunat la 112, cu ajutorul lui colegul, că a avut el cartelă", spune unul dintre bărbaţii rătăciţi.

Li s-au cerut date şi coordonate, dar nu vedeau nimic. Doar un stâlp de electricitate. Numărul 42. Care a părut, din nou, mai util decât apelul după ajutor. Doar cu ajutorul lui s-a făcut o localizare.

Zeci de jandarmi, pompieri şi medici au plecat imediat în misiune. După tragedia din Apuseni, nu e loc de greşeli. Şi totuşi, întreaga operaţiune ar fi pornit cu una, potrivit unui comunicat STS. Care a venit, de această dată, rapid! Cu mult înainte de salvarea celor doi.

Operatorul ISU care a preluat cazul a gresit procedura. Din acest motiv, după 25 de minute ISU a revenit la STS pentru a fi ajutaţi.

Şi totuşi, bâjbâiala ar fi întârziat din nou salvarea. La două ore de la SOS, s-a luat în calcul ridicarea unui elicopter de la sol.

"Dacă veneau cu un elicopter, ne găseau mai repede", spune unul dintre bărbaţii rătăciţi.

Condiţiile meteo nu au permis salvarea din cer. Aşa că a fost trimisă o şenilată. Trecuse de ora 12 când cei doi bărbaţi pierduţi lângă stâlpul 42 şi-au pierdut orice speranţă. 

Dar nu a fost sfârşitul misiunii. Înveliţi în pături, cu căciuli mari pe cap, au fost duşi pe braţe până la şenilată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Rătăciţi în zăpadă, localizaţi cu greu