Antena Meniu Search
x

Pericol de epidemie de varicelă. Vaccinul a dispărut din farmacii

N-am scăpat bine de epidemia de rujeolă, că ne aşteaptă un nou pericol: epidemia de varicelă. Peste 100 de cazuri au fost văzute, numai în ultima săptămână.

Vezi și

N-am scăpat bine de epidemia de rujeolă, că ne aşteaptă un nou pericol: epidemia de varicelă. Peste 100 de cazuri au fost văzute, numai în ultima săptămână, de medicii de la cel mai mare spital de boli infecţioase din Capitală. La unii dintre pacienţi au apărut şi complicaţii grave. Vaccinul nu este în schema naţională şi nu se mai găseşte nici în farmacii.

67 de persoane s-au prezentat la Camera de Gardă a Institutului "Matei Balş" din Capitală numai în ultimele patru zile. Medicii se aşteptau la astfel de cazuri în sezonul rece, însă acum se tem de o epidemie. Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului "Matei Balş": "Comparativ cu perioadele similare din anii trecuţi, este un număr clar mai mare în acest an. Încă nu se poate vorbi despre o epidemie de varicelă, dar dacă lucrurile vor evolua în aceeaşi direcţie, este posibil să ne confruntăm cu aşa ceva."

Doar 16 persoane au rămas internate în secţia de boli infecţioase a Institutului, dintre care o treime sunt adulţi. Aceştia suportă şi mai greu boala decât copiii. Singura metodă de protecţie împotriva varicelei este vaccinul, însă acum serul aproape că nu se mai găseşte în farmaciile din Capitală. Aşa că părinţilor nu le rămâne decât să evite pe cât posibil colectivităţile.

Boala trece de cele mai multe ori în aproximativ 7 zile, însă în anumite cazuri pacienţii pot face complicaţii. Unul dintre copiii internaţi acum la "Matei Balş" a dezvoltat encefalită, o boală care atacă sistemul nervos. 

Primele simptome ale varicelei sunt febră, oboseală, apetit scăzut, dureri de cap şi inflamaţia gâtului. Abia după câteva zile apare erupţia. Medicii recomandă consultul la medicul de familie, iar dacă simptomele sunt grave, pacienţii pot apela la urgenţe. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Pericol de epidemie de varicelă. Vaccinul a dispărut din farmacii