Antena Meniu Search
x

SPECIAL! Vegetarienii, criticati de nutritionisti

Dieta vegetariana este foarte importanta in viata omului. Specialistii sustin ca nu e de glumit cu asa ceva, pentru ca daca nu esti informat corespunzator poti sa te trezesti ca esti bolnav.

Vezi și

Frumoasa si zambitoare, Anca Turcasiu a renuntat la carne de-o viata. A adoptat stilul vegetarian, cu oua si lactate, inca din 1990. Aproape ca nu mai stie ce gust are carnea. Branzeturile, in schimb, fac deliciul fiecarei mese: “Anul acesta, se implinesc 23 de ani. Mai multi decat jumatate din viata mea. E ca o noua viata si nici nu mai stiu ce inseamna sa te alaturi unei alimentatii normale. Am eliminat carnea complet din alimentatie, brusc si deodata. A fost un click asa. A venit natural”.

Vegetarianismul a devenit un stil de viata pentru Anca Turcasiu. In jurul ei, toti iubesc carnea si preparatele din carne: “Familia mea e carnivora. Chiar in exces as putea sa spun. Eu gatesc foarte mult cu carne, nu gust niciodata nimic si imi iese de cele mai multe ori. Copilul meu musca dintr-o mare bucata de carne. Stand in fata mea se uita la mine cu mila si imi spune: Vai, nu stii ce pierzi”.

Stilul de viata vegetarian a generat reactii din partea specialistilor din domeniul nutritiei. Multi avertizeaza ca eliminarea carnii din dieta poate avea efecte negative asupra organismului uman.

“Primele riscuri apar prin aparitie supraponderalitatii, a obezitatii, a carentei de vitamina B 12, in special. B12 este o vitamina esentiala pentru sanatate, este esentiala pentru buna functioanre a sistemului nervos. Nu as recomanda tuturor trecerea la veganism”, explica Gheorghe Mencinicopschi.

Un studiu recent a aratat ca deficitul de vitamina B12 este raspandit in randul vegetarienilor. Pentru a evita orice fel de complicatii, cine hotaraste sa renunte la carne trebuie sa cunoasca foarte bine ce implica vegetarianismul.

Daca ati decis sa deveniti vegetarian pentru ca ati citit intr-o revista ca actorul dumneavoastra preferat urmeaza o astfel de dieta, cu siguranta aveti nevoie de mai multe informatii. Specialistii va recomanda sa consultati un nutritionist inainte de a lua o astfel de decizie.

“Trebuie sa fie o decizie bazata pe informatie. Daca ati luat o decizie de acest gen si chiar sunteti inspirata, cautati sa vedeti cat mai multe retete vegetariene, cele care va plac mai mult, cele care va motiveaza la inceput ca sa puteti face trecerea gradata de lastiul de viata omnivor la stilul de viata vegetarian”, explica nutritionistul Camelia Rosu.

Multi reunta la carne, dar mananca chips-uri, covrigei sau prajituri pentru ca nu stiu ce altceva sa manance. Este o alta greseala frecvent intalnita in randul vegetarienilor.

In Romania, nu exista statistici clare despre cati vegetarieni sau vegani sunt. Unii spun ca la noi procentul nu ajunge nici la 1% din populatie. Poate si pentru ca romanii sunt adevarati iubitori de carne.

Indiferent de ce stil alimentar aveti, echilibrul, moderatia si varietatea dietei sunt elemente esentiale pentru o viata sanatoasa, spun specialistii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL! Vegetarienii, criticati de nutritionisti