Social

VEŞTI BUNE pentru medici şi pacienţi: Ce SALARII vor avea medicii de la 1 august şi de ce serviciile medicale gratuite vor beneficia pacienţii

Publicat pe 01.08.2016 la 09:41 Actualizat pe 01.08.2016 la 09:48

Peste 160.000 de angajaţi din sistemul sanitar vor beneficia din 1 august de majorări salariale, medicii care fac gărzi suplimentare vor primi sporuri între 25 şi 100 la sută, iar serviciile medicale gratuite pentru pacienţi vor creşte, mai ales în stomatologie şi imagistică, prin aplicarea noului Contract Cadru privind acordarea asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru 2016-2017.

Peste 160.000 de angajaţi din sistemul sanitar vor beneficia din 1 august de majorări salariale, medicii care fac gărzi suplimentare vor primi sporuri între 25 şi 100 la sută, iar serviciile medicale gratuite pentru pacienţi vor creşte, mai ales în stomatologie şi imagistică, prin aplicarea noului Contract Cadru privind acordarea asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru 2016-2017.

Ordonanţa de Urgenţă privind salarizarea din sectorul public aduce majorări salariale pentru 163.000 de angajaţi din sistemul sanitar, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Un medic primar cu gradaţia 5 va avea o creştere de 914 lei, un medic specialist cu aceeaşi gradaţie va primi 557 de lei în plus la salariu, în timp ce un medic rezident anul VI-VII va avea o creştere salarială de 746 de lei. Şi medicul rezident anul III va avea, din 1 august, salariul mai mare cu 294 de lei, iar medicul rezident anul I va primi în plus 312 lei.

Pentru medicii rezidenţi, din 1 august se majorează şi plafonul de la care se acordă bursa de rezident, până la 4.749 de lei, menţinându-se valoarea lunară a bursei de 670 de lei.

Personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar va avea salarii de bază pe funcţii, grade, trepte profesionale şi gradaţii diferenţiate pe unităţi clinice, unităţi neclinice, servicii de ambulanţă şi structuri de primiri urgenţe, anatomie patologică şi medicină legală, scopul fiind stimularea ocupării posturilor în spitalele unde se constată deficit de personal, printre care secţiile sau compartimentele cu paturi de anestezie şi terapie intensivă şi cele de transport neonatal. Personalul din aceste unităţi va fi inclus în capitolul serviciilor de ambulanţă şi compartimentelor de primiri urgenţe şi vor primi salarii de bază mai mari.

Gărzile efectuate în afara orelor de program de către personalul medical cu pregătire superioară au fost şi ele reglementate.

Astfel, medicii care fac gărzi suplimentare vor primi sporuri între 25 şi 75% pentru gărzile din timpul săptămânii şi între 50 şi 100% pentru weekend. Totodată, timpul din gărzile suplimentare va conta ca vechime în muncă şi ca vechime în specialitate, lucru care nu era clarificat până acum. De la 1 august va exista un contract individual de muncă încheiat cu cadrele medicale în care se stabilesc orele suplimentare de gardă.

Noutăţile din Contractul Cadru 2016-2017

Noul Contract Cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 -2017 intră în vigoare la 1 august, după mai multe amânări, iniţial fiind vorba despre 1 aprilie, termen amânat apoi pentru 1 iulie, apoi cu încă o lună. Contractul Cadru aduce şi noutăţi care vor asigura funcţionarea coerentă a sistemului sanitar, după cum anunţau autorităţile din domeniu, în luna iunie.

Astfel, din 1 august, toţi furnizorii de servicii medicale sunt obligaţi să informeze asiguraţii despre consecinţele nerespectării indicaţiilor terapeutice. Totodată, se clarifică obligaţia furnizorilor de respectare a protocoalelor terapeutice în vigoare.

În asistenţa medicală primară, se reglementează acordarea gratuită a avizelor epidemiologice pentru reintrarea în colectivitate şi a adeverinţelor medicale pentru preşcolari şi elevi.

Situaţiile în care asiguraţii se pot transfera de pe o listă de pacienţi pe lista altui medic de familie mai devreme de o dată la şase luni se completează cu cazurile în care domiciliul asiguratului se schimbă dintr-o localitate în alta, asiguratul este în arest preventiv, execută o pedeapsă privativă de libertate, precum şi la încetarea stării respective.

De asemenea, va fi scos serviciul spirometrie dintre cele furnizate de medicii de familie, având în vedere că abilităţile necesare pentru acesta intră în sfera de competenţă a medicului pneumolog.

Pentru asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate, se introduc noi proceduri diagnostic, cum ar fi electromiograma şi evaluarea cantitativă a răspunsului galvanic al pielii, precum şi tratamentul fracturii amielice fără deplasare a coloanei vertebrale.

În Medicina dentară, noul Contract cadru prevede că minorilor li se vor putea acorda consultaţii decontate de CNAS o dată la şase luni, faţă de o dată la 12 luni în prezent. Totodată, se introduce un nou serviciu decontat, obturaţia dintelui după tratamentul afecţiunilor pulpare sau al cangrenei şi se redefinesc alte servicii.

În cazul asistenţei medicale ambulatorii paraclinice, din 1 august se introduce printre serviciile decontate efectuarea de RMN de sâni cu sau fără substanţă de contrast şi se renunţă la decontarea examenului fungic de urină, considerat de specialişti ca irelevant pentru patologia pacientului. De asemenea, se revizuiesc reglementările referitoare la situaţiile în care casa de asigurări de sănătate sesizează neconcordanţe între investigaţiile medicale efectuate şi cantitatea de reactivi achiziţionaţi de laboratoarele de analize medicale.

În asistenţa medicală spitalicească, se introduce din 1 august condiţia ca, în cazul furnizorilor de servicii de spitalizare de zi care nu au şi spitalizare continuă, să se asigure obligatoriu prezenţa unui medic de specialitate pentru un program de activitate de minimum şapte ore pe zi.

Tot din 1 august, pacienţii cărora la externarea din spital li se indică prin scrisoare medicală să revină pentru internare, precum şi pacienţii cu hemofilie din programul naţional respectiv nu vor mai trebui să prezinte biletul de trimitere de la medicul din ambulatoriu.

Decontarea serviciilor efectuate în secţiile spitaliceşti de paliaţie se va efectua similar cu cea a serviciilor acordate în secţiile sau spitalele de bolnavi cronici.

Furnizorii de servicii de consultaţii de urgenţă la domiciliu şi de transport sanitar neasistat sunt obligaţi să prezinte, la contractare, avizele de utilizare sau buletinele de verificare periodică pentru dispozitivele medicale aflate în dotarea unităţilor mobile de intervenţie.

Noul Contract Cadru aduce modificări şi în cazul farmaciilor, fiind revizuite reglementările referitoare la situaţiile în care casa de asigurări de sănătate sesizează neconcordanţe între cantitatea de medicamente sau materiale sanitare eliberată şi cea achiziţionată.

Tootdată, asiguraţilor li se vor putea acorda două noi proteze decontate din bugetul CNAS: proteza modulară de gambă cu manşon de silicon, precum şi proteza de deget funcţională simplă, în cazul copiilor cu malformaţii congenitale în vârstă de peste trei ani.

În situaţia în care furnizorii de dispozitive medicale nu transmit CNAS toate preţurile de vânzare cu amănuntul şi sumele de închiriere ale dispozitivelor medicale contractate, casa de asigurări de sănătate va putea denunţa unilateral contractul respectiv.

Tot din 1 august se introduce raportarea on-line în timp real. Perioada de raportare în platforma informatică a serviciilor medicale acordate a fost extinsă de la 72 de ore la trei zile lucrătoare după data acordării serviciului respectiv, pentru evitarea problemelor create de zilele nelucrătoare sau sărbătorile legale.

De asemenea, au fost simplificate demersurile de obţinere a unor dispozitive medicale, cum ar fi aparatele de oxigenoterapie, a fost introdusă posibilitatea acordării de servicii conexe actului medical de către fiziokinetoterapeuţi şi profesorii de cultură fizică medicală.

O altă noutate din Contractul Cadru este că pentru insuficienţa respiratorie severă pacientul se poate prezenta direct la medicul de specialitate din ambulatoriu.

Prin noul document au fost redefinite şi condiţiile de vechime a aparatelor din laboratoarele de analize medicale, de radiologie-imagistică medicală şi de medicină nucleară. Astfel, durata unui aparat în laboratoarele de analiză este cuprinsă între minimum opt ani şi maximum 12 ani, iar pentru laboratoarele de radiologie imagistică medicală şi medicină nucleară, limita minimă este de nouă ani, iar cea maximă de 15 ani, prevăzute pentru durata normală de funcţionare.

În articolul

VEŞTI BUNE pentru medici şi pacienţi: Ce SALARII vor avea medicii de la 1 august şi de ce serviciile medicale gratuite vor beneficia pacienţii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Trending

Horoscopul banilor. Zodiile care vor avea câștiguri uriașe în luna noimebrie 2020pe a1.ro
Daniela Crudu, după traumatism cranio-facial şi fractură minimă de piramidă nazală. Cum arată vedeta acumpe a1.ro
Jurații au râs cu lacrimi când a apărut Gina Felea în platoul „Chefi la cuțite”! „Nu te aud, Scărlă”pe a1.ro
Mama Alexandrei Macesanu, anunt socant: „Mulţumesc statului român că ne-a găsit copilul şi ne şipe spynews.ro
Este sigur să mergem la medicul stomatolog? Ce recomandă doctorii pe perioada pandemieipe spynews.ro
FOTO | Colegă cu Monica Columbeanu la prezentările de modă, viitoarea soție a lui Răzvan Burleanu este o o frumusețe răpitoare. Cei doi și-au amânat nunta din cauza pandemieipe antenasport.ro
Fiica cea mare a lui Cristi Borcea este de o frumuseţe răpitoare. Postarea cu care şi-a uimit faniipe antenasport.ro
Sacrificiul | Sezonul 2pe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!pe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Medic din Botoșani filmat când țipă la o bătrână bolnavă la Urgențe: "Lăsați-o să moară! E o mincinoasă"pe antena3.ro
Boala cu simptome înşelătoare care le poate lăsa pe femei fără copii. Ce trebui să faci când ai aceste semnepe antena3.ro
Top 10 masini care au fost construite ca niste tancuri. Toate service-urile ar da faliment daca romanii ar incepe sa le cumpere in loc de BMW, Audi sau Mercedes-Benzpe cars.ro
Criza lovește Guvernul cu măriri de salarii și angajări masivepe jurnalul.ro
Soluția franțuzească pentru măștile textile anti-COVIDpe jurnalul.ro

urmează pe observator

Extern • la 08:07

Ultima dezbatere Donald Trump - Joe Biden. Acuzații de corupție, rasism și atacuri la persoană [VIDEO]

 • Donald Trump, despre administrația Obama: "Dacă aș fi crezut că aţi făcut o treabă bună, nu aş fi candidat niciodată"
 • Biden a adus în discuție pandemia de coronavirus: "Cineva care este responsabil de atât de multe decese nu ar trebui să rămână preşedinte al Statelor Unite"
 • Dezbaterea televizată a avut loc în orașul Nashville, din Tennessee
Eveniment • la 07:56

Bărbat din București, acuzat de furtul mai multor telefoane mobile

 • Bărbatul acționa în zona unui parc din Sectorul 1.
 • Bărbatul amaneta telefoanele mobile alături de rudele sale.
 • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Sport • la 07:24

CFR Cluj, debut cu dreptul în grupele Europa League

 • Rondon și Deac au marcat pentru CFR Cluj, la Sofia.
 • CFR Cluj urmează să joace cu Young Boys Berna în Europa League.
 • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Economic • la 07:21

Zile libere plătite pentru părinţii copiilor care învață de acasă sau în sistem hibrid

 • Decizia este valabilă pentru părinții care au copii la unităţi de învăţământ sau de educaţie antepreşcolară şi preşcolară
 • Violeta Alexandru: "75% din salariul brut dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut) pentru un părinte"
Extern • la 00:52

Europa, lovită din plin de al doilea val al pandemiei. Experții sunt îngrijorați

 • Italia, Olanda, Polonia, Cehia şi Grecia au stabilit noi vârfuri de infectare în 24 de ore
 • În Marea Britanie s-au instituit trei grade de restricţii
Tehnologie • ieri la 23:59

Facebook Dating, disponibil gratuit și în România

 • Facebook Dating trebuie să fie activat separat, prin crearea unui cont special
 • Facebook Dating a fost lansat anul trecut în SUA
Vezi toate știrile noi