Antena Meniu Search
x

Veterinarii se plâng că nu pot stăvili pesta porcină

Disperaţi că îşi pierd porcii în pragul iernii, oamenii nu au mai putut face nimic altceva decât să filmeze. Coşmarul pestei porcine pare că nu se mai termină, în ţara noastră.

de Redactia Observator

la 14.10.2020, 11:00

Vezi și
  • România mai are doar 2500 de veterinari de liberă practică.
  • Ar mai fi nevoie de cel puţin o mie, spun specialiştii.

Samir Băloi, Federaţia Medicilor Veterinari: Vedeţi ce înseamnă Covidul la om? Pesta porcină este mult, mult mai gravă. Atâta că nu omoară oameni, omoară animale.

România mai are doar 2500 de veterinari de liberă practică, iar pentru a acoperi minimul necesar, ar mai fi nevoie de cel puţin o mie, spun specialiştii.

Guvern a aprobat în iulie acordarea a 10.000 de lei pe lună pentru funcționarea cabinetelor veterinare. Banii nu au ajuns însă nici până acum la medicii care ar trebui să prevină răspândirea pestei.

Genica Retea, medic veterinar: Cred că ar trebui să facem lucruri mai simple şi mai eficiente. Oamenii trebuie informaţi, sprijiniţi să înţeleagă şi cred că şi material ar trebui ceva pentru ei. Unii refuză să anunţe cazurile de îmbolnăvire de teamă că o să i se ia porcul şi el rămâne fără acel porc.

Doar în judeţul Dolj pesta se manifestă în 17 focare, iar numărul animalelor sacrificate în ultima lună depăşeşte 30.000 de capete.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Veterinarii se plâng că nu pot stăvili pesta porcină