Antena Meniu Search
x

Viața după potop în satele inundate. Nămolul acoperă uliţele şi casele din zeci de localităţi

După ce au ieşit de sub ape, sate întregi din Braşov, Covasna sau Neamţ luptă cu nămolul care acoperă uliţele şi casele. Oamenii dorm în poduri şi au nevoie de apă potabilă, ca de aer

Vezi și

După ce au ieşit de sub ape, sate întregi din Braşov, Covasna sau Neamţ luptă cu nămolul care acoperă uliţele şi casele. Oamenii dorm în poduri şi au nevoie de apă potabilă, ca de aer. Pericolul nu a trecut. Codul portocaliu a fost prelungit până mâine în opt judeţe, iar sfârşitul de săptămână vine din nou cu ploi.

În câteva zone din centrul şi estul României, apele au rupt poduri, drumuri şi au îngropat în nămol sute de case. La Fărcaşa, în Neamţ, bătrânii n-au mai avut timp să fugă din calea potopului şi s-au ascuns în poduri. 

"Nu avem de 3 zile apa potabila, am vitei, am gaini, am porci, nu am de unde sa le dau o cana cu apa. Mor inecate. Le-am salvat, am stat pana la gat in apa si le-am salvat si acum mor de sete", se plânge o femeie.

Apă potabilă au primit de la autorităţi doar familiile izolate de inundaţii. 

Mai la vale, sătenii îşi evaluează pagubele. Sunt case în care totul a fost distrus. 

Din cauza ploilor, un deal de lângă sat a luat-o la vale. 

Izolaţi şi uitaţi sunt şi oamenii din satul  braşovean Lunca Mărcuşului. Localnicii încă îşi caută prin nămol animalele din gospodărie. Dezastru e şi în case. 

Şuvoaiele au luat patru vieţi. Doi bărbaţi sunt căutaţi încă de pompieri în Suceava şi în Bistriţa-Năsăud. Unul dintre ei ar fi căzut de pe un podeţ de lemn care duce spre sat. 

E alertă şi la Galaţi unde se aşteaptă ca Siretul şi alte două râuri să rupă malurile. Un port pentru ambarcaţiuni uşoare a fost distrus deja de ape.

Premierul şi câţiva miniştri au făcut, din elicopter, o primă evaluare a dezastrului. Apoi au coborât în cizme de cauciuc în judeţele inundate. 

Viorica Dăncilă: "Joi deja dam drumuri la fonduri ca sa ajutam toate judetele care au fost afectate." 

Un singur membru al Guvernului s-a bucurat de ploaie. Petre Daea.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: "Sunt extraordinar de mulţumit că a plouat." 

Până mâine seară, judeţele Botoşani, Braşov şi Covasna rămân sub cod portocaliu de inundaţii, iar alte cinci sub cod galben. Un nou val de ploi, furtuni şi grindină va lovi România la sfârşitul săptâmânii. 

Patru sute de oameni din Buzău sunt izolaţi, după ce un podeţ care lega două comune a fost luat de viitură. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Viața după potop în satele inundate. Nămolul acoperă uliţele şi casele din zeci de localităţi