Antena Meniu Search
x

Video Viaţa şi cariera Luminiţei Gheorghiu, actriţa care a iubit filmul cu toată puterea: "Nimeni nu îţi garantează o reuşită"

Doliu în cinematografia românească. A murit actriţa Luminiţa Gheorghiu. Avea 71 de ani şi era cunoscută pentru roluri în Moromeţii, Moartea Domnului Lăzărescu sau Poziţia Copilului. O viaţă trăită pe scenă mai bine de 30 de ani, roluri unice, interpretate magistral.

de Redactia Observator

la 05.07.2021, 20:50

Vezi și
  • Luminiţa Gheorghiu, actriţa care a iubit filmul cu toată puterea, a plecat dintre noi: "Nimeni nu îţi garantează o reuşită. Cine poate face profesia asta o face, cine nu n-o face.

O să mă duc în lume şi o să vă las!

Şi a plecat, lăsând un gol imens în lumea cinematografiei româneşti. O viaţă ca-n filme şi un destin excepţional. Roluri pe care le-a interpretat impecabil. A iubit filmul cu toată puterea. A trăit şi a transmis emoţie, indiferent ce personaj era.

Rolul Catrinei Moromete, definitoriu pentru întreaga carieră

Luminiţa Gheorghiu: Nimeni nu îţi garantează o reuşită. Cine poate face profesia asta o face, cine nu n-o face. Asta e! Trebuie să o faci fără să te alinţi! Trebuie să fii responsabil ca un chirurg.

Şi exact aşa a fost. O recunosc şi colegii de breaslă.

Doru Ana, actor: A fost un destin cu totul excepţional. Era deschisă, era gata oricând să improvizeze alături de tine. Poveştile, hazul ei, felul ei de a fi.

Sterea Gulea, regizor: Era un om care nu minţea, nu se prefăcea, era un om foarte direct. Luminiţa era de o integritate desăvârşită. Sunt date care au făcut din ea, pe lângă talent, o mare actriţă.

A debutat în teatru cu rolul Mărioara, pe scena Teatrului Cassandra. Iar de atunci nu a încetat să joace. La teatru sau pe marile ecrane. A avut mai bine de 40 de roluri.

Adrian Titieni, actor: Ar fi extraordinar ca un profil profesional şi uman ca doamna Luminiţa Gheorghiu să fie replicat. Trebuia să facem un proiect împreună cu o doamnă regizor din Elveţia. A agreat ideea, dar apoi boala a împiedicat-o şi n-a mai putut participa.

Numele Luminiţei Gheorghiu este legat şi de noul val al cinematografiei româneşti, după apariţia în filmul Moartea domnului Lăzărescu. Rol ce i-a adus premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la gala premiilor Asociaţiei Criticilor de Film de la Los Angeles. Iar în 2013, a câștigat Ursul de Aur cu filmul "Poziţia Copilului". Pentru acelaşi film a primit şi premiul Gopo pentru o actriţă în rol principal.

Luminiţa Gheorghiu suferea de mai mulți ani de o maladie care a făcut-o să-şi restrângă apariţiile publice.

Luminiţa Gheorghiu: Atenţie la dragoste. E frumoasă. Iubirea rămâne lucrul cel mai important.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Viaţa şi cariera Luminiţei Gheorghiu, actriţa care a iubit filmul cu toată puterea: "Nimeni nu îţi garantează o reuşită"