Antena Meniu Search
x

Observator Special: Esti victima a violentei in familie? Iata cum poti obtine un ordin de protectie si cum te poate proteja acesta!

Romancele indura in continuare umilintele si bataile de la cei care le-au jurat credinta vesnica. Asta chiar daca legea le ofera femeilor protectie si monstrilor o pedeapsa.

Vezi și

La aproape un an de la intrarea in vigoare a ordinului de protectie, victimele violentei conjugale nu au curaj sa ceara ajutorul instantelor de judecata. Unora le este frica de razbunarea sotului, altele sustin ca se gandesc la viitorul copiilor. Cele care au avut, totusi, curaj sa scape din iadul de-acasa, regreta un singur lucru. Ca n-au facut asta mai devreme.

Mi-e teama. M-a luat din somn, m-a batut. Era dictatorul meu”, spune una din nenumaratele victime ale violentei domestice. Asa au aratat ultimii 4 ani din viata acestei femei. Dupa o perioada romantica, barbatul caruia i-a daruit un copil a devenit un tiran.

Anturajul vicios si patosul bauturii ar fi principalele cauze. Femeia a inceput sa accept umilinta sub pretextele clasice: "E doar o perioada!" sau "Trebuie sa rezist pentru copil." Insa lucrurile nu aveau sa se mai schimbe. Ba chiar s-au agravat.

Barbatul a strans datorii pe care femeia le-a platit cu ultima ei avutie - apartamentul. Apoi, s-a mutat in casa lui - un ring de box fara pauze intre runde. Calvarul conjugal si-a gasit sfarsitul in urma cu o luna.

N-o sa mai fiti batute de barbati. Daca va mai atinge cineva cu altceva decat cu o floare, sa mearga in puscarie”, le-a asigurat presedintele Traian Basescu pe femeile Romaniei.

Cele mai multe femei nenorocite n-au auzit aceste cuvinte si nici despre noua lege. Habar nu au ca pot cere protectie. Si dupa ce afla ca exista o cale, le este frica sa o urmeze. Doar o femeie din judetul Covasna s-a adresat instantei pentru a se proteja de omul care ii face rau. Iar in judetele Caras Severin si Harghita au fost depuse doar 3 cereri. Mai curajoase par victimele care locuiesc In judetele Vaslui, Prahova si Bacau. Sau poate ca pur si simplu sunt mult mai supuse agresiunilor.

La judecatoriile din Bucuresti s-au cerut pana acum 140 de ordine de protectie, cele mai multe in sectorul 3.

 “Victima trebuie sa se adreseze instantei de judecata de pe raza in care isi are domiciliul. Agresiunile se pot dovedi fie cu acte medicale, fie cu martori”, le sfatuieste avocatul Giulia Crisan pe femei.

Interdictii care pot fi dispuse imediat de catre Instanta

Intstanta poate dispune imediat interdictii pentru monstrul din casa. Adesea, el este dat afara din casa. Chiar daca este a lui.

In alte cazuri i se opreste doar o camera, cu interdictia clara de a incerca sa intre peste victima lui.

Una dintre masurile finale este interzicerea oricarui contact cu victima.

In cazul in care are arme, agresorul poate fi obligat sa le predea.

Daca femeilor le este imposibil sa astepte pana la decizia judecatoreasca, au si o solutie mai rapida. Pot locui pana la sase luni de zile intr-un centru special pentru victime ale violentei in familie. Tot 6 luni sunt valabile si interdictiile. Dar in majoritatea cazurilor, agresorul se invata minte.

 “E bine sa spui. Nu e bine sa ascunzi si sa suporti. Am stat sa fiu boxul lui”, le indeamna curajoasa femeie pe toate cele care se gasesc sau se vor gasi vreodata in situatia din care ea a scapat cu greu, pentru ca a tacut.

Cei care nu respecta ordinul de protectie pot ajunge dupa gratii pana la trei ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Observator Special: Esti victima a violentei in familie? Iata cum poti obtine un ordin de protectie si cum te poate proteja acesta!