Antena Meniu Search
x

Vineri 13. De unde provine superstiţia şi ce tragedii au avut loc în această zi

Ziua de Vineri 13 este cunoscută în credinţa populară ca acea zi ghinionistă în care au loc numai nenorociri. Iată care sunt de fapt originile superstiţiei şi care este motivul pentru care oamenii se tem de această zi.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 25.08.2021, 16:02

Vineri 13
De unde provine superstiţia şi ce tragedii au avut loc în ziua de Vineri 13 - Profimedia

Un an calendaristic are cel puţin o zi de vineri care cade în această dată, dar poate să apară chiar şi de mai multe ori. De exemplu, în anul 2015, ziua de Vineri 13 a apărut atât în februarie, cât şi în martie şi noiembrie.

Superstiţia şi-ar avea originea în arestarea majorităţii cavalerilor templieri la ordinul regelui Filip al IV-lea al Franţei, în data de vineri, 13 octombrie 1307. În mitologia nordică, se spune că Loki, zeul focului și al magiei, este cel care a redus numărul zeilor scandinavi la 13 în timpul unui banchet, după ce l-a păcălit pe zeul Hodr să-i ucidă fratele, pe Baldur, zeul luminii, al bucuriei și al bunătății. S-ar fi răspândit apoi în toată Europa, prinzând rădăcini puternice de-a lungul Mării Mediterane la începutul erei creştine, bazându-se pe ideea că cifra este în sine aducătoare de ghinion, mai ales prin relaţionarea cu Cina cea de taină, la care au participat Iisus Hristos şi apostolii săi, în Joia Mare. Cel de-al treisprezecelea dintre ei era chiar Iuda Iscarioteanul, cel care l-a trădat şi a ajuns la răstignirea sa din Vinerea Mare. Pe lângă acest moment din creştinism, sunt menţionare şi alungarea din Rai a lui Adam şi a Evei, în data de vineri 13 spunându-se că aceştia au muşcat din fructul interzis, precum şi pornirea potopului lui Noe.

Există chiar și un nume pentru cei care se tem de această zi: fobia de Vineri 13 poartă denumirea de paraskevidekatriaphobie. Cei superstiţioşi evită să încheie contracte importante ori decizii privind viitorul lor şi categoric nu îşi fac planuri de vacanţă pentru a nu atrage ghinionul. Unul dintre cei mai importanţi oameni ai lumii care se temea, ba chiar se considera îngrozit de această zi a fost preşedintele american Franklin D. Roosevelt. Acesta evita complet ziua de Vineri 13 şi nu călătorea niciodată, indiferent de importanţa vreunei întâlniri la care ar fi trebuit să participe.

La polul opus, un alt preşedinte SUA, Woodrow Wilson, considera că numărul său norocos este 13, dar într-o astfel de zi, vinerea, a suferit un stop cardiac şi s-a aflat la un pas de moarte, în timpul unei vizite oficiale în Franţa. Şi Taylor Swift consideră că 13 e numărul ei norocos. „M-am născut pe 13. Am împlinit 13 ani într-o vineri, 13. Primul meu album a luat Discul de Aur în 13 săptămâni. Prima mea piesă nr. 1 a avut o introducere de 13 secunde", a mărturisit ea în 2009, potrivit mediafax. „De fiecare dată când am câştigat un premiu, l-am aşezat pe locul 13, rândul 13, secţiunea 13 sau rândul M, care este a 13-a literă (din alfabet n.r.). Practic, ori de câte ori apare un 13 în viaţa mea, este un lucru bun.”

Pe acelaşi subiect

Pentru a vedea dacă Vineri 13 are vreun sens întru a fi considerată cua devărat ghinionistă şi aducătoare de nenorociri, clubul auto german ADAC a făcut o investigaţie şi a prezentat o statistică a accidentelor rutiere a anului 2000, dezvăluind faptul că în zilele de vineri 13 au avut loc 894 de accidente, în timp ce media de accidente care aveau loc în celelalte zile era de 975.

Superstiţii legate de ziua de Vineri 13

  • Un copil născut într-o zi de vineri 13 va avea ghinion, dar o parte din această nefericire va fi înlăturată dacă ziua naşterii lui va fi ținută secret. De asemenea se spune că un om născut într-o astfel de zi va muri tânăr.
  • Un copil născut azi va trebui să poarte cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul nopţii de un fermier saşiu
  • Este de rău augur să te căsătoreşti într-o zi de vineri 13.
  • Dacă 13 persoane stau la o masă pe data de vineri 13, una dintre ele se va îmbolnăvi grav.
  • Nu purta negru în ziua de vineri 13 sau în scurt timp vei purta doliu.
  • Nu te tunde în ziua de vineri 13 sau cineva din familia ta va muri.
  • Nu te muta în casă nouă într-o zi de vineri 13 pentru că vei avea ghinion.
  • Cine iese din casă în noaptea de vineri 13 va avea convulsii.
  • Dacă ai vărat sarea pe masă, înseamnă că este posibil să ai parte de scandal şi certuri.
  • Înainte să pleci de acasă trebuie să scupi în sân şi să spui o rugăciune, ca să te fereşti de pericole în această zi.
  • Dacă apare o pisică neagră care îţi taie calea, trebuie să faci trei paşi în spate
  • Dacă un cortegiu funerar taie calea unui om într-o asemenea zi, atunci persoana în cauză va fi condamnată la moarte.

Tragedii care au avut loc într-o zi de Vineri 13

  • Vineri, 13 ianuarie 1939: a pornit cel mai mare incendiu de vegetaţie din Australia, care a ucis 71 de persoane.
  • Vineri, 13 mai 1964: a avut loc una din cele mai cunoscute crime din istoria SUA – Kitty Genovese a fost violată şi ucisă în plină stradă sub ochii a 12 oameni care nu au ajutat-o. Lipsa de reacţie a oamenilor a fost numită "sindromul Genovese" sau "efectul de spectator"
  • Vineri, pe 13 octombrie 1972: s-a prăbuşit în munţii Anzi zborul 571. Cei 16 supravieţuitori au fost salvaţi abia după două luni. Ca să nu moară de foame, s-au hrănit cu cadavrele călătorilor morţi.
  • Vineri, 13 septembrie 1996: a murit rapperul Tupac Shakur.
  • Vineri, 13 ianuarie 2012: s-a scufundat vasul de croazieră Costa Concordia, incident în care au murit 32 de persoane.
  • Vineri 13 aprilie 2012: în Italia a avut loc un cutremur, iar în SUA, o tornadă a lovit statul Oklahoma.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Vineri 13. De unde provine superstiţia şi ce tragedii au avut loc în această zi