Antena Meniu Search
x

Calendarul de ceapă ne spune, din bătrâni, în care luni din anul viitor va fi secetă şi în care va ploua

Calendarul de ceapă este cea mai veche prognoză meteorologică de pe plaiurile româneşti.

Vezi și

Calendarul de ceapă este cea mai veche prognoză meteorologică de pe plaiurile româneşti. Cu sute de ani în urmă, ţăranii ştiau la ce să se aştepte în următoarele luni. Mai ales că, de cele mai multe ori, predicţiile calendarului de ceapă se adevereau. Ritualul se păstrează şi în zilele noastre.

Înainte de noul an, în satul Caşva, din Mureş, Calendarul de Ceapă le dezvăluie localnicilor cum va fi vremea în 2018. E drept, nu temperaturi sau vânt, ci, cât de ploioasă va fi fiecare lună. Asta după ce în fiecare foaie de ceapă a fost pusă câte o lingură de sare: "Dacă se topeşte sarea, e ploaie. Dacă nu se topeşte sarea, în lunile de iarnă e frig, lunile de vară e cald."

Din bătrâni, femeia a aflat tainele Calendarului de Ceapă. Şi ea, la rândul ei, vrea să le transmită mai departe. Deşi are doar un an, Mara ascultă cu atenţie 

După indicaţii, rămâne răbdarea. Nu pentru cei mici, ci pentru cei mari, care îşi programează încă de pe acum munca la câmp în funcţie de previziuni. 

După câteva ore, lucrurile au devenit mult mai clare. Rămâne acum să vedem dacă previziunile... din ceapă se şi adeveresc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Calendarul de ceapă ne spune, din bătrâni, în care luni din anul viitor va fi secetă şi în care va ploua