Zacusca se păstrează în pivniță până ajunge pe mesele clienților
Luna septembrie este una aglomerată pentru gospodinele care se pregătesc pentru iarnă, dar şi pentru cei care au făcut o afacere din asta. Producătorii îşi umplu din timp cămările cu toate bunătăţile.
Luna septembrie este una aglomerată pentru gospodinele care se pregătesc pentru iarnă, dar şi pentru cei care au făcut o afacere din asta. Producătorii îşi umplu din timp cămările cu toate bunătăţile.
De mai bine de o lună, producătorii au început să se pregătescă pentru iarnă. Comenzile au venit încă din luna august pentru zacuscă.
După ce au fost culese, legumele încep să fie tocate şi date prin maşină. 2, 5 kilograme de ardei kapia, aceeaşi cantitate de vinete şi gogoşari, 5 kilograme de ceapă, 5 kilograme de roşii date prin maşină şi 7 litri de ulei. Simplă la prima verde, zacusca mai are totuşi câteva secrete: trebuie fiartă în cazan şi la foc cu lemne.
Totul se condimentează cu sare, piper boabe şi foi de dafin. După mai bine de o oră de fiert, timp în se care se amestecă toată compoziţia, zacusca se pune fierbinte în borcane.
Aşa că nu duce lipsă de cumpărători. Cele mai vâdute produse sunt dulceaţa de afine, vişine, dar şi siropurile de fructe. Nici murăturile, bulionul sau zarzavaturile nu sunt neglijate de cumpărători.
Gospodinele care vor totuşi să pregătească ele totul mai au la dispoziţie o lună şi jumătate pentru aprovizionarea de iarnă.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰