Antena Meniu Search
x

Zăpadă de peste 150 de centimetri, în toiul primăverii! Risc mare de AVALANŞĂ, în Făgăraş

Grosimea stratului de zăpadă este de peste 150 de centimetri în zona de creastă a masivului Făgăraş, riscul de producere a avalanşelor fiind mare, a anunţat, joi, Serviciul Public Judeţean Salvamont Argeş.

Grosimea stratului de zăpadă este de peste 150 de centimetri în zona de creastă a masivului Făgăraş, riscul de producere a avalanşelor fiind mare, a anunţat, joi, Serviciul Public Judeţean Salvamont Argeş.

'În urma ninsorilor din ultimele 24 de ore, stratul de zăpadă la Cota 2000 - Transfăgărăşan măsoară 154 cm, în creştere cu 10 cm la această altitudine. Zăpada a fost viscolită spre văi, astfel încât în zona cabanei Capra, la 1.550 m altitudine, stratul proaspăt nins atinge 30 cm. (...) Peste structurile de placă existente s-a depus zăpadă proaspătă, umedă, ceea ce sporeşte riscul dinamizării zăpezii, expunerea fiind şi sub altitudinea de 1.700 de metri, din cauza eventualelor avalanşe care pot veni de la altitudini superioare', se precizează într-un comunicat transmis de salvamontişti.

Potrivit aceleiaşi surse, riscul de avalanşă este de gradul 4 la altitudini de peste 1.700 de metri, astfel că toate traseele montane din judeţul Argeş sunt şi vor rămâne închise.

'Atenţionăm schiorii de freeride si cei care practică schiul de tură că în următoarele zile riscul de avalanşă va fi mare, pentru că cei 10 cm depuşi la altitudinea de 2.000 de metri sunt acumulaţi pe alocuri în troiene şi plăci de vânt, formaţiuni instabile care se pot desprinde chiar şi la încărcări uşoare, sau chiar spontan', se mai menţionează în comunicat.

Conform scalei europene de risc de avalanşă, în cazul gradului 4, stratul de zăpadă este puţin stabilizat pe majoritatea pantelor suficient de înclinate, declanşarea fiind probabilă chiar şi printr-o slabă supraîncărcare. Pe numeroase pante suficient de înclinate sunt de aşteptat numeroase declanşări spontane de avalanşe medii şi chiar mari.

Turiştii care vor ajunge în zona montană din Argeş sunt sfătuiţi să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Naţional Salvamont. De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării drumeţiilor, în aşa fel încât să se încheie înainte de lăsarea întunericului.

'În afara echipamentului obligatoriu iarna, constând în încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari şi piolet, trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute. Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat ca turiştii să aibă încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă şi o lanternă, pentru situaţiile în care sunt nevoiţi să se deplaseze pe jos. Nu se recomandă parcarea maşinilor la baza pantelor mari, fără pădure, încărcate cu zăpadă. În perioada de iarnă, care la altitudini mari durează până la sfârşitul lunii mai, este necesară o prudenţa mărită, pentru a evita situaţiile nedorite', se mai arată în comunicatul SPJS Argeş.

Sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri sociale » Zăpadă de peste 150 de centimetri, în toiul primăverii! Risc mare de AVALANŞĂ, în Făgăraş