Antena Meniu Search
x

Povestea lui Zeus, ultimul vultur pleşuv din România, salvat din ghearele foamei de câţiva biologi din Hunedoara

După ce aproape a murit de foame în Dobrogea, vulturul, botezat Zeus, a ajuns într-un adăpost din Hunedoara.

Vezi și

Singurul vultur pleşuv din România se pregăteşte să emigreze! După ce aproape a murit de foame în Dobrogea, vulturul, botezat Zeus, a ajuns într-un adăpost din Hunedoara. Însă la primăvară va fi dus în Bulgaria, pentru că doar acolo mai poate să fie reintrodus în natură.

A-l hrăni pe Zeus se aseamănă cu un joc de-a fripta. Dacă nu-şi fereşte mâinile, îngrijitorul riscă să rămână fără piele. La 11 kilograme şi cu o anvergură a aripilor de doi metri şi jumătate, vulturul pleşuv este acum un exemplar solid. Când a fost găsit, însă, era piele şi os.

Dorin Cărăbeţ este biolog într-o asociaţie care se ocupă de salvarea păsărilor rare. Iar Zeus e o raritate. Singurul vultur pleşuv găsit în România în ultimii 60 de ani. A construit pentru el o cuşcă şi îl îngrijeşte până va putea fi eliberat.

Zeus nu poate fi eliberat în România, pentru că ar muri de foame. Motivul ţine de lipsa altor vulturi. Pentru a găsi stârvurile cu care se hrănesc, vulturii cooperează. Un vultur care coboară în spirale le indică celorlalţi prezenţa unui corp de animal la sol. 

România a rămas fără vulturi încercând să scape de lupi. O campanie de reducere a numărului acestora, desfăşurată între 1950 şi 1960, a avut un efect nedorit.

Zeus va mai sta în adăpostul din Deva până la primăvară. Apoi va fi trimis în Bulgaria, unde, graţie unui program de reintroducere în natură a păsărilor, se va putea alătura semenilor săi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Povestea lui Zeus, ultimul vultur pleşuv din România, salvat din ghearele foamei de câţiva biologi din Hunedoara