Antena Meniu Search
x

Ziua Donatorului de Organe

Mii de români aşteaptă de ani de zile o a doua şansă la viaţă. Un transplant. Donatorii, însă, sunt încă prea puţini, iar sistemul de sănătate din România funcţionează greu

Vezi și

Mii de români aşteaptă de ani de zile o a doua şansă la viaţă. Un transplant. Donatorii, însă, sunt încă prea puţini, iar sistemul de sănătate din România funcţionează greu

Cei mai norocoşi, care au primit deja un organ, şi trăiesc, i-au arătat recunoştinţa astăzi, de Ziua Donatorului de Organe. 

Dan mulţumeşte în fiecare zi pentru o nouă şansă la viaţă. Lui Dumnezeu. Şi unui necunoscut, care a acceptat să îşi doneze rinichii. Pentru Dan, a fost o minune. A aşteptat 17 ani până la transplant. Când a fost diagnosticat cu insuficienţă renală avea doar 24 de ani, iar vestea i-a cutremurat întreaga familie. Părinţii nu au putut dona pentru el. Sufereau de aceeaşi afecţiune. Apoi, într-o seară, a primit şi telefonul mult aşteptat, prin care a fost anunţat că s-a găsit un donator pentru el.

Astăzi, de Ziua Donatorului de Organe, mai mulţi beneficiari de transplant s-au rugat pentru salvatorii lor necunoscuţi, la capela Institutului Clinic Fundeni.

În România, puţini oameni aflaţi în situaţii disperate au şansa unui transplant. 3.500 de persoane se află pe listele de aşteptare, iar numărul transplanturilor anul trecut a depăşit cu puţin 400.

Observator a lansat la începutul acestui an Transplant pentru viaţă - Campania oamenilor invizibili. Reporterii au arătat cât de important este ca dreptul de decizie în ceea ce priveşte donarea organelor să aparţină fiecărei persoane în parte. În prezent, legislaţia nu permite. Doar rudele decid ce se va întâmpla cu organele pacientului care intră în moarte cerebrală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Ziua Donatorului de Organe