Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ziua Iei, marcată acasă la Brâncuşi. Meşteri din toate colţurile ţării au venit încărcaţi de comori româneşti

O purtăm cu mare drag şi oriunde pentru că ne aminteşte întodeauna de rădăcinile şi obiceiurile noastre, iar astăzi de ziua ei, IA, este celebrată în întreaga lume. În judeţul Gorj, la Festivalul România Autentică, ziua ....iei a fost marcată într-un mod inedit, cu oameni care au pornit din curtea casei sculptorului Constantin Brâncuși, într-o paradă pe uliţele din comună. Şi cum veşnicia s-a născut la sat, zeci de meşteri populari, veniți din toate colţurile ţării, au adus la festival, adevărate comori româneşti. La lăsarea serii evenimentul a fost celebrat cu un concert marca Gheorghe Zamfir.

de Redactia Observator

la 24.06.2024 , 10:05

Ziua iei a fost ocazia perfectă ca meșterii populari din întreaga ţară să facă o șezătoare ca pe vremuri. Iar curtea în care a copilărit Constantin Brâncuși a fost locul de întâlnire pentru cei care au vrut să ducă tradiția mai departe. 

"E o mare plăcere să mergem pe cărările și locurile unde Brâncuși a copilărit", mărturiseşte un localnic.

Şi cum veşnicia s-a născut la sat, după ce au scos din lada de zestre costumele tradiţionale, oamenii au pornit parada portului popular. 

Vezi și

"Când știi că aici s-a născut și pe aici a călcat marele sculptor al României, vă dați seama că e ceva de nedescris. Noi lucrăm măști, fluiere, cavale, linguri, buciume, tobe, cam tot ce s-a folosit în gospodăria țărănească​", spune Pavel Lupasc, meșter popular. 

Meşterii populari au scos la lumină comorile româneşti

Printre meşterii populari este şi elena Elena. A venit din Argeş, iar o dată cu ea a adus în comuna gorjeană şi adevărate comori româneşti. "Am adus costume populare vechi din zona Argeș Mușcel, costume care au fost de sărbătoare, de mireasă, de nașă. Am adus și o colecție de păpuși în costume populare", explică Elena Nencov, meșter popular. 

"Marcăm cu foarte multe momente deosebite, momente care ne fac puțin mai speciali", spune primarul din Peştişani, Cosmin Pigui.

Şi cum tradiţia a fost cuvântul de ordine pe tot parcursul zilei, la lăsarea serii, sărbătoarea iei a fost celebrată cu un regal folcloric, marca Gheorghe Zamfir.

Ziua Iei, sărbătorită în Bucureşti

Sărbătoare a fost şi în Capitală, iar un meşter popular, care recondiţionează iile româneşti, ne-a explicat întreg procesul. "Am folosit pânză din aceeaşi perioadă, până veche, ţesută în casă. O aleg în funcţie de textură şi nuanță pentru fiecare ie în parte", spune Rodica Nicoloiu, meşter popular. 

Iar în Capitala Moldovei, la Iaşi, cămășile tradiționale create cu migală din mărgele și împletituri din sfoară au furat toate privirile.  

La Iaşi a fost înființat şi primul ONG din România, care a adus recunoaștere internațională și acreditare UNESCO pentru păstrarea tradiției populare, așa cum era în trecut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat probleme în obţinerea adeverinţelor care vă atestă vechimea în muncă?
Observator » Stiri sociale » Ziua Iei, marcată acasă la Brâncuşi. Meşteri din toate colţurile ţării au venit încărcaţi de comori româneşti