Adrian Neagu, campion la atletism la 51 de ani, se antrenează acasă, la o groapă de nisip improvizată

De Redactia Observator.
Publicat: 18.04.2019, 15:47.
Actualizat: 18.04.2019, 15:57

Craioveanul Adrian Neagu a devenit campion la atletism la vârsta de 51 de ani! Are un palmares impresionant cu sute de medalii obţinute la Campionate mondiale şi europene și este considerat şi cel mai titrat atlet veteran din România.

Craioveanul Adrian Neagu a devenit campion la atletism la vârsta de 51 de ani! Are un palmares impresionant cu sute de medalii obţinute la Campionate mondiale şi europene și este considerat şi cel mai titrat atlet veteran din România. Pentru fiecare campionat este nevoit să se antreneze aşa cum poate - adică prin improvizaţie şi asta pentru că în Craiova nu există nici pistă pentru atletism şi nici stadion.

Adrian Neagu a devenit prima dată campion naţional la atletism în 1971.

De-a lungul anilor a participat la zeci de competiţii, dar satisfacţiile au început să apară după 51 de ani, când a descoperit Campionatele Masters.

ADRIAN NEAGU, campion naţional la atletism: Am mers pe sprint pe 100 - 200 de metri şi am zis să încerc şi lungime şi în 2007 după 3 ani de atletism masters, am zis să merg şi la campionatul din Riccionne, Italia.

De atunci, la săritura în lungime nimeni nu i-a mai stat în cale. A doborât şi recorduri mondiale. În 2014, în Belgia a detronat un spaniol care sărise 5,87 metri. El a reuşit 5,93. La 61 de ani. Iar anul trecut, în Polonia a fost la doar un centimetru de a depăşi un nou record mondial.

ADRIAN NEAGU, campion naţional la atletism: Suntem 3 sportivi în lume care am reuşit să atingem limita asta, la 65 de ani, un neamţ acum 25 de ani, un italian la egalitate, acum 11 ani şi anul trecut am reuşit şi eu 5.47. În momentul în care te sui pe podium de premiere şi îţi cântă imnul naţional emoţiile sunt de 10 ori mai puternice decât în timpul competiţiei.

Iar de atunci se antrenează zilnic, pe unde apucă. La Craiova, nu există pistă de atletism de acum patru ani, de când au început lucrările la stadionul Ion Oblemenco. Autorităţile au promis atunci că vor construi un stadion de atletism. Până acum, nu s-a făcut nimic. Aşa că Adrian Neagu şi-a improvizat o groapă acasă, în localitatea Cârcea.

ADRIAN NEAGU, campion naţional la atletism: Aici este lada pe care eu bat în momentul ăsta aici, am bătut şi mă ridic şi aterizez în groapă. Când am făcut record mondial la Budapesta, m-au întrebat cum mă antrenez mi-a fost ruşine să le spun, vă spun sincer, cum mă pregătesc.

PAVEL BADEA, preşedinte CS Universitatea Craiova: Dânsul a reuşit performanţe pe care puţini le-au reuşit vreodată în viaţă, este campion mondial la mai multe probe şi categorii de vârstă, are o experienţă de viaţă fantastică cred că dacă dacă s-ar hotârâ să scrie o carte ar fi un bestseller al nostru.

Adrian Neagu este legitimat la CS Universitatea Craiova de 40 de ani. Iar acum se pregăteşte pentru Campionatul European în aer liber din Veneţia şi pentru Campionatul din Toronto în 2020.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.