Antena Meniu Search
x

Cum îți poți încuraja copilul să fie mai activ

Activitatea fizică a copilului trebuie să fie o preocupare permanentă în căminul tău. Modul în care învață să își organizeze timpul și felul cum se raportează la ideea de a face mișcare se formează încă din anii copilăriei și influențează deciziile sale privind stilul de viață pe mai departe.

de Redactia Observator

la 31.03.2020, 16:45

Cum îți poți încuraja copilul să fie mai activ - Lukas / Pexels

Activitatea fizică a copilului trebuie să fie o preocupare permanentă în căminul tău. Modul în care învață să își organizeze timpul atunci când este mic și felul cum se raportează la ideea de a face mișcare se formează încă din anii copilăriei și influențează deciziile sale privind stilul de viață pe mai departe.

Potrivit unui studiu publicat de către Michigan State University din Statele Unite ale Americii, un copil activ va duce în timp la un adult activ, cu toate beneficiile care vin la pachet. Printre acestea, potrivit raportului citat, putem enumera un control mai echilibrat al greutății, o musculatură mai dezvoltată, oase și articulații mai puternice, abilitatea de a lucra în echipă și de a socializa mai bine – pentru cei care practică sporturi de echipă, o încredere de sine mai dezvoltată, dar și un risc scăzut de a ajunge la anxietate și stări de depresie. Însă pentru ca cel mic să se obișnuiască cu un ritm de viață din care sportul și activitatea fizică nu lipsesc, este de datoria ta să îl ajuți să își formeze aceste reflexe sociale.

Fii tu un exemplu pentru el

Copiii simt nevoia să fie inspirați, părinții reprezintă pentru ei modele, iar rolul tău este să înțelegi că șansele ca cel mic să te asculte atunci când tu nu joci după aceleași reguli sunt foarte reduse. Astfel, una dintre cele mai simple și eficiente metode prin care poți convinge un copil să facă ceva este să te vadă pe tine cum faci același lucru. Pentru un adult, specialiștii recomandă cel puțin 30 de minute de activitate fizică în fiecare zi. Această fereastră poate fi oportunitatea perfectă să ieși cu bicicleta prin parc sau să mergi la bazin alături de cel mic. Atâta vreme cât petrece timp de calitate cu tine, ideea de efort va dispărea rapid și sunt șanse mari ca activitatea aceasta să revină noua sa rutină zilnică. Cine știe, poate și tu te vei obișnui să faci mișcare mai des.

Orientează-l spre sporturi de echipă

Spre deosebire de sporturile individuale, cele de echipă ajută foarte mult în dezvoltarea abilităților de socializare și a empatiei, totul într-un mediu coordonat, care poate fi planificat, dar și competitiv în același timp, ceea ce îi va oferi satisfacția de a observa că dacă face un lucru bine, atunci există o evoluție. Dacă vezi că îi place fotbalul, atunci fă-i o surpriză, ia-i ghetele de fotbal preferate, înscrie-l la câteva antrenamente și oferă-i șansa să-și vadă visul cu ochii. Poate că nu va ajunge fotbalist profesionist, așa cum speră el, dar se va bucura de interacțiunea plăcută alături de alți copii de vârsta lui, va învăța ce înseamnă competiția și disciplina într-un colectiv, elemente care cu siguranță vor deveni foarte utile mai departe în viață.

Distrage-i atenția de la gadgeturi

Laptopul, PC-ul, tableta, smartphone-ul, consola, fiecare dintre acestea reprezintă ore întregi de entertainment pentru orice copil sau adult la ora actuală. Așa cum recomandă și American Academy of Pediatrics, copiii nu ar trebui să aibă acces la mai mult de două ore petrecute în fața unui ecran în fiecare zi. Însă nu este suficient numai să nu îi oferi acces la ele, ci este extrem de important să îi acorzi atenție celui mic, altfel el va găsi cea mai simplă cale de a se distra singur, iar dispozitivele electronice din casă pot fi extrem de distractive. Ține minte: dacă timpul pe care l-ai putea petrece cu cel mic îl petreci stând la rândul tău pe telefon, copilul va învăța de la tine. Astfel, revenim la primul punct și îți recomandăm să te rupi și tu un pic de tehnologie și să ieși mai des cu cel mic în parc.

Ajută-l să-și găsească pasiunea

Un lucru este cert: dacă nu încearcă mai multe sporturi sau discipline fizice, cel mic nu va ști cu adevărat ce îi place să facă și ce nu. Aici tu trebuie să îi asiguri copilului tău posibilitatea de a descoperi cât mai multe discipline, pentru ca apoi și el să înțeleagă mai clar ce îl pasionează mai tare. Apoi vei descoperi că misiunea dificilă pentru tine va fi să îl ții în casă.

Trăim într-o societate modernă și alertă, unde sportul nu mai ocupă o prioritate, iar deseori îți vei spune că nu ai timp pentru el, deși parcă ți-ai dori să ieși din când în când să alergi sau să mergi cu bicicleta prin parc. Printre beneficiile sportului nu se numără numai arderea caloriilor, circulația mai bună, oxigenarea mai eficientă a organismului, ci și o legătură mai puternică pe care o poți forma cu cei din jurul tău. Sportul este o cale de a comunica mai ușor cu cel mic și de a descoperi mai repede anumite trăsături de caracter importante pentru viitor. Iar când toate acestea vin la pachet și cu un plus de sănătate, de ce să nu încerci să faci asta mai des?

Sursă foto: Lukas / Pexels

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sport » Cum îți poți încuraja copilul să fie mai activ