Doi sportivi nevăzători din Târgu Mureş, multipli campioni internaţionali la Ju-Jitsu şi Karate

Publicat: 19.12.2018, 17:27.
Actualizat: 19.12.2018, 20:31

Doi sportivi din Târgu Mureş, trecuţi de prima tinereţe, au devenit multipli campioni internaţionali la Ju-Jitsu şi Karate! Performanţa lor este cu atât mai surprinzătoare cu cât amândoi sunt nevăzători.

Doi sportivi din Târgu Mureş, trecuţi de prima tinereţe, au devenit multipli campioni internaţionali la Ju-Jitsu şi Karate! Performanţa lor este cu atât mai surprinzătoare cu cât amândoi sunt nevăzători. Asta nu i-a împiedicat să câştige împreună peste o sută de medalii în mai puţin de 10 ani şi să devină modele pentru copiii care deprind acum tainele artelor marţiale.

La clubul sportiv din Târgu Mureş, cei doi campioni seniori care se apropie de 60 de ani sunt uşor de remarcat în mulţimea de copii şi tineri care se antrenează. Precizia şi siguranţa cu care efectuează mişcările de luptă nu-i trădează însă niciun moment că nu-şi pot vedea adversarul.

Adrian Belean, sensei Sport Grup Sakura Mureș: Pe mine mă miră un fapt. Noi care suntem cu toate abilităţile, avem niste bariere. Poate e greu, poate nu reuşesc... Ei nu au problema aceasta!

Cariera de sportivi a celor doi bărbaţi a început cu un curs de auto-apărare pentru persoane nevăzătoare.

Adrian Belean, sensei Sport Grup Sakura Mureș: Primul impact când am discutat, pentru că ei nu m-au văzut, a fost sa ne simtim unul pe celalalt, sa ne dam seama fiecare de constructia pe care o avem, ei ma recunosc dupa timbrul vocal clar. evident am incercat sa lucrez si cu fiecare in parte, sa vada ca nu e nimic periculos şi de acolo increderea a fost totală.

După şase ani, sportivii nevăzători se pot lăuda cu multiple titluri de campioni mondiali la Ju-Jitsu şi Ne-Waza. Dar şi la competiţiile demonstrative de mânuire a nunceagului şi katanei.

Vasile Tinu Pop, sportiv: Cred ca am peste 50 de medalii Nu le-am ţinut socoteala.

Szanto Attila, sportiv: Douăzeci şi şapte sau douăzeci şi opt de aur am, vreo 15 de argint si vreo nouă de bronz.

Cei mai mici dintre sportivi sunt fascinaţi de poveştile aduse din competiţii de cei doi campioni.

În luna noiembrie, România a ocupat poziţia a 10-a din 55 de ţări participante la Campionatul Mondial de arte marţiale din Malmo-Suedia.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.