Antena Meniu Search
x

Gabriela Szabo despre rezultatele gimnaştilor români: E greu să critic!

Ministrul Tineretului și Sportului a declarat că îi vine foarte greu să critice rezultatele gimnaștilor români

Ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, a declarat, marți, că îi vine foarte greu să critice rezultatele gimnaștilor români la Mondialele de la Glasgow atâta timp cât aceștia sunt încă în competiție.

''Vă dați seama că în calitate de ministru al Tineretului și Sportului nu este ușor și simplu să privești eșecul sportivilor tăi. Cert este că avem nevoie de unitate, așteptăm să se întoarcă acasă delegația României. Sportivii sunt încă în concurs. Este foarte greu pentru mine, ca om de sport înainte de toate să încep să critic, în contextul în care ei mai au de concurat. Hai să se întoarcă mai întâi acasă, apoi să facem o analiză și să vedem ce trebuie să facem pentru a îmbunătăți lucrurile acolo la Federația Română de Gimnastică,'' a declarat Szabo, prezentă la inaugurarea Laboratorului de tehnologia performanței sportive din cadrul Institutului Național de Cercetare pentru Sport (INCS).

Szabo a mai spus că gimnaștii români au toată susținerea sa, deoarece ''federația de gimnastică este una dintre cele mai importante federații naționale. Gimnastica este considerat brand de țară, așa că au tot suportul meu și toată susținerea, indiferent că este acum un eșec pentru sportul românesc''.

''Doar împreună ne putem ridica și să trecem mai departe. Vin din sportul de performanță, vin din mijlocul lor și este cumplit, să mergi afară, în lateral, și să critici. Nu. Hai să criticăm în interior și abia apoi să ieșim în exterior pentru a comunica ce soluții am găsit pentru redresarea situației de la Federația Română de Gimnastică'', a adăugat ministrul, amintind că a încercat să ofere toate condițiile de pregătire pentru lotul de gimnastică, a reabilitat într-un timp foarte scurt sala de antrenament, a cumpărat cele mai bune materiale de antrenament.

Întrebată cum comentează solicitarea președintelui COSR de luni pentru a se face apel la antrenori mai vechi din gimnastică, este vorba despre Forminte, Maria Bitang și Octavian Bellu, pentru redresarea situației, Gabriela Szabo a spus: ''Știți cum este, suntem la un sport individual, nu avem un sport de echipă unde de pe margine putem să țipăm, nu mai avem nevoie de acest antrenor. Nu. Eu am o altă mentalitate. În sport se întâmplă asemenea situații neprevăzute. Să fim alături de ei, să stăm de vorbă inclusiv cu antrenorii și sportivii, să vedem unde s-a greșit, pentru ce s-a greșit să să îmbunătățim cât de repede se poate. Oricum eu lucrez pentru 2020, pentru 2024. Tot ceea ce fac astăzi este să performăm în 2020, 2024 și să salvăm tot ceea ce se mai poate salva până la Rio 2016''.

''Mare lucru nu mai avem ce face, pregătirile pentru Olimpiadă nu se realizează cu un an sau doi ani înainte, pregătirea pentru Olimpiadă durează patru ani, opt ani de zile, așa că mare lucru în momentul de față, vă spun cu toată sinceritatea și ca om care are o experiență, în acest domeniu, mare lucru nu mai putem să facem. Important este acum să le oferim tot ce au nevoie în pregătire ca să ieșim cât de cât onorabil din această competiție'', a apreciat Szabo.

În legătură cu propunerea președintelui COSR, Alin Petrache, de cooptarea unui antrenor străin, expert în pregătirea pentru aparatul "paralele inegale", Gabriela Szabo a spus: ''Să îmi dați voie să nu comentez această afirmație a colegului meu. Consider că avem extrem de mulți antrenori bine pregătiți, care în momentul de față nu mai sunt în sistemul nostru. Federațiile ar trebui să lupte puțin să îi readucă înapoi la loturile naționale și să vedem ce mai putem face până la Rio. Dar, cum am spus, mare lucru până la Rio nu prea mai avem ce face, decât să pregătim Olimpiadele din 2020, 2024''.

Întrebată dacă este sceptică, din acest punct de vedere, Gabriela Szabo a arătat: ''Eu sunt o optimistă de felul meu, aceasta este starea sportului. Important este să nu ne panicăm și să găsim soluții pentru viitor. Soluția este în acest moment să aruncăm cât mai multe semințe în cât mai multe locuri, să avem o viziune pentru sportul românesc și să începem să creștem baza de selecție pentru marea performanță. Nu întâmplător, din anul 2004, am inițiat și m-am implicat în campanii de promovarea a sportului, tocmai pentru a lărgi baza de selecție, pentru marea performanță. Este mult de lucru, dar important ca împreună să muncim în continuare cu perseverență și să dea Dumnezeu să iasă competițiile așa cum ne dorim cu toții. Sportul este un domeniu extrem de important''.

Gabriela Szabo s-a referit și la meciul Simonei de marți, cu Maria Șarapova, la Turneul Campioanelor: ''Ținem pumnii tuturor sportivilor români care sunt în competiții, atât la tenis, cât și la gimnastică, tuturor sportivilor care sunt în pregătire. Să fie sănătoși și să ne bucure cu rezultatele lor! Suportul meu îl au, facem în continuare eforturi extrem de mari pentru a nu le lipsi nimic sportivilor români din drumul lor spre performanță. Din păcate, nu totdeauna depinde de cei care conduc, depinde și de cei care manageriază federațiile''.

La Mondialele de gimnastică artistică de la Glasgow, după calificări, echipa feminină s-a clasat pe locul 13, iar cea masculină pe 14, ratând finala și calificarea directă la Olimpiadă. Ambele loturi vor lupta pentru calificarea la JO din 2016 în cadrul unui turneu preolimpic cu 8 echipe, din care se califică 4, Larisa Iordache, Laura Jurca și Cristian Bățagă sunt calificați în concursurile la individual compus, de joi și vineri, iar Marian Drăgulescu a obținut calificarea în finala de duminică, la sărituri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sport » Gabriela Szabo despre rezultatele gimnaştilor români: E greu să critic!