Antena Meniu Search
x

ISTORIA JO: După anularea JO din 1916, din cauza Primului Război Mondial, ediţia a VII-a a Olimpiadei are loc în Belgia. Pierre de Coubertin crează drapelul olimpic

Ediţia a VII-a a Jocurilor Olimpice de vară s-a desfășurat la Anvers, Belgia, în perioada 20 aprilie - 12 septembrie 1920, după ce declanșarea Primului Război Mondial a anulat desfășurarea Jocurilor Olimpice programate pentru anul 1916, la Berlin.

Ediţia a VII-a a Jocurilor Olimpice de vară s-a desfășurat la Anvers, Belgia, în perioada 20 aprilie - 12 septembrie 1920, după ce declanșarea Primului Război Mondial a anulat desfășurarea Jocurilor Olimpice programate pentru anul 1916, la Berlin. 

JOCURILE OLIMPICE 2016. Pentru cea de-a VII-a ediție, inițial a fost ales Budapesta, în defavoarea orașelor Amsterdam (Olanda) și Lyon (Franța).  Ulterior, Olimpiada din 1920 a avut loc în orașul Anvers, pentru a onora suferințele poporului belgian din Primul Război Mondial. Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria și Turcia nu au fost invitate să participe, participarea Germaniei fiind interzisă și la cea de-a VIII-a ediție a JO.

JOCURILE OLIMPICE 2016. Ceremonia a fost deschisă de regele Albert I al Belgiei. 

JOCURILE OLIMPICE 2016. Numărul țărilor și al sportivilor participanți a atins cifre record. La Jocurile Olimpice de la Anvers au participat, în total, 2.626 de sportivi din 29 de țări dintre care 65 de femei și 2.561 de bărbați care s-au întrecut în 154 de probe din 20 discipline sportive: atletism, canotaj, box, ciclism, scrimă, fotbal, gimnastică, haltere, hochei, lupte, tir cu coarda, natație, pentalon modern, polo, rugby, echitație, tenis, tir, tir cu arcul, navigație.

JOCURILE OLIMPICE 2016. A fost prima ediție a jocurilor olimpice când a fost înălțat steagul olimpic și s-a rostit jurământul olimpic.

JOCURILE OLIMPICE 2016. Creat de baronul Pierre de Coubertin, cu cele cinci cercuri, steagul simboliza uniunea celor cinci continente. Desfășurată în condiții nu dintre cele mai bune, concursurile au fost punctate de câteva rezultate remarcabile: s-au stabilit șase recorduri mondiale și 13 olimpice.

JOCURILE OLIMPICE 2016. Protagoniștii întrecerilor de atletism au fost americanii și, spre surpriza multora, finlandezii. Dacă primii au cucerit lauri în probele de sprint și sărituri, scandinavii s-au impus la aruncări și, în mod deosebit, la alergările pe distanțe lungi, prin celebrii fondiști Kolehmainen și Nurmi.

JOCURILE OLIMPICE 2016. Probele de natație au fost câștigate de americani (mai ales prin aportul înotătorilor Kahanamoku și Kealoha din Hawaii) și de suedezi. Dacă la călărie și pentatlon modern, suedezii au reconfirmat valoarea ridicată din perioada antebelică, la canotaj englezii au cedat supremația americanilor, iar la scrimă francezii au fost nevoiți să facă același lucru în favoarea italienilor. Nedo Aldo (Italia) s-a întors de la Anvers cu cinci medalii de aur din șase decernate la scrimă.

JOCURILE OLIMPICE 2016. Urmașii vikingilor s-au arătat a fi maeștri neîntrecuți în manevrarea velelor, în timp ce reprezentanții țării gazdă au monopolizat aproape toate locurile fruntașe la tir cu arcul.

JOCURILE OLIMPICE 2016. Americanca Ethelda Bleibtrey a obținut medalii de aur în trei probe de natație.

JOCURILE OLIMPICE 2016. La 72 de ani, tiristul suedez Oscar Swahn a câștigat medalia de argint pe echipe, devenind cel mai vârstnic medaliat olimpic din istorie.

JOCURILE OLIMPICE 2016. În disciplinele atletice grele, s-a remarcat buna pregătire a boxerilor americani, englezi și canadieni, a luptătorilor finlandezi și suedezi, precum și a halterofililor francezi și belgieni.

JOCURILE OLIMPICE 2016. Înotătorul hawaian Duke Kahanamoku a câștigat cel de-al doilea titlu olimpic consecutiv în proba de 100 m liber. În semifinale și-a egalat propriul record mondial, iar în finală l-a doborât. Kahanamoku a cucerit o altă medalie de aur la ștafetă.

JOCURILE OLIMPICE 2016. România nu a participat, întrucât cei 40 de sportivi înscriși n-au mai plecat din lipsă de fonduri.

JOCURILE OLIMPICE 2016. În clasamentul pe medalii, primul loc a fost deținut de SUA (41 medalii de aur, 27 de argint, 27 de bronz), locul al doilea de Suedia (19 medalii de aur, 18 de argint, 24 de bronz), iar locul al treilea de Marea Britanie (15 medalii de aur, 15 de argint, 13 de bronz).

Sursa: Agerpres.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sport » ISTORIA JO: După anularea JO din 1916, din cauza Primului Război Mondial, ediţia a VII-a a Olimpiadei are loc în Belgia. Pierre de Coubertin crează drapelul olimpic