Antena Meniu Search
x

Jocurile Olimpice de iarnă 2018 iau startul în Coreea de Sud

Jocurilor Olimpice de iarnă 2018 încep Coreea de Sud. Evenimentul a fost supranumit Olimpiada Împăcării, deoarece vor lua startul şi sportivi nord-coreeni.

Vezi și

Jocurilor Olimpice de iarnă 2018 încep Coreea de Sud. Evenimentul a fost supranumit Olimpiada Împăcării, deoarece vor lua startul şi sportivi nord-coreeni, care, la ceremonie, vor defila, simbolic, sub acelaşi drapel cu cei din Sud. Iar din tribune îi va încuraja chiar sora lui Kim Jong Un, liderul regimului de la Phenian. Dar, pentru a avertiza că nu mizează doar pe reconciliere, Kim a organizat, cu o zi înaintea ceremoniei, o uriaşă paradă militară.

În 1988, când Jocurile Olimpice de Vară au avut loc la Seul, Coreea de Nord le-a boicotat şi s-a străduit să le submineze prin orice mijloace. Acum, atmosfera pare cu totul alta.

Concert înaintea Jocurilor Olimpice de Iarnă 2018

În ajunul deschiderii competiţiei, o orchestră nord-coreeană condusă de presupusa iubită a lui Kim Jong-Un a susţinut un grandios concert într-un mare oraş din Sud, în faţa unui public entuziast. 

Artiştii au cântat melodii tradiţionale îndrăgite atât în Nordul, cât şi în Sudul Coreei. Iar spectatorii au fost încântaţi. Totul a părut aproape ireal la câteva săptămâni după ce Kim Jong Un ameninţa cu un război nimicitor atât Coreea de Sud, cât şi Statele Unite. Iar preşedintele Donald Trump îi răspundea în aceeaşi manieră. Unii sud-coreeni nu trec cu vederea schimbul de ameninţări şi au protestat zgomotos faţă de prezenţa ansamblului artistic din Nord.

Locuitorii din Seul au avut surpriza să-i întâlnească, pe străzi, chiar pe Kim şi Trump, plimbându-se împreună. Era vorba de imitatori ai celor doi lideri care au dorit să dea un exemplu de împăcare.

Google celebrează Jocurile Olimpice 2018

Debutul Olimpiadei din Coreea de Sud a fost marcat şi de Google. Un doodle cu sporturi de iarnă, intitulat Jocurile doodle cu zăpadă - Ziua 1, apare în pagina motorului de căutare. Trei personaje: câinele, şarpele şi pinguinul apar în videoul care porneşte la un click pe doodle.

28 de sportivi români la Jocurile Olimpice 2018

La ceremonia de deschidere a Olimpiadei Împăcării asistă "secundul" lui Trump, vicepreşedintele Mike Pence.

Repartizarea locurilor în tribună a devenit un coşmar pentru organizatori, ca şi pentru serviciile secrete. Aceasta pentru că delegaţia nord-coreeană va fi condusă de sora mai mică a lui Kim Jong-Un, faţă de care Pence vrea să păstreze o distanţă cât mai mare.

Prezenţa ei va avea, însă, o mare importanţă simbolică. Iar în satul olimpic a fost înălţat drapelul nord-coreean, chiar dacă legile din Sud interzic acest lucru. 

La Jocurile Olimpice de Iarnă 2018 participă şi 28 de sportivi români care concurează la opt discipline. Flacăra olimpică a trecut ieri pe lângă un renumit monument cultural sud-coreean, un conac înălţat cu mai bine de 300 de ani în urmă.

Iar apoi a fost purtată, simbolic, de preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, Thomas Bach. 

Paradă militară în Coreea de Nord

În acest timp, la Phenian, Kim Jong Un a ţinut să marcheze, în felul său, deschiderea Jocurilor printr-o sfidătoare paradă militară. Totuşi, la Olimpiadă a trimis o echipă impresionantă.

Dar coreenii din Sud şi, cu siguranţă, şi cei din Nord speră că Jocurile vor deschide calea spre destindere şi pace. Chiar dacă deocamdată aceasta pare doar un vis. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sport » Jocurile Olimpice de iarnă 2018 iau startul în Coreea de Sud