Antena Meniu Search
x

Foto Norvegianul Magnus Carlsen nu își va mai apăra titlul de Campion Mondial la Șah, după aproape 10 ani de "domnie"

Norvegianul Magnus Carlsen, în vârstă de 31 de ani, a anunțat că nu își va mai apăra titlul de Campion Mondial la Șah, după aproape 10 ani de la victoria istorică obținută împotriva indianului Viswanathan Anand, în noiembrie 2013. De atunci, Carlsen și-a apărat primul loc în ierarhie împotriva lui Anand, din nou în 2014, apoi împotriva rusului Sergey Karjakin, în 2016, a americanului Fabiano Caruana, în 2018, și în cele din urma împotriva rusului Ian Nepomniachtchi, în 2021. De altfel, Nepomniachtchi câștigase luna aceasta ultimul Turneu al Candidaților și urma să îl înfrunte iarăși pe Magnus Carlsen, în 2023.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 20.07.2022, 14:31

șahistul Magnus Carlsen
Norvegianul Magnus Carlsen nu își va mai apăra titlul de Campion Mondial la Șah, după aproape 10 ani de "domnie" - Profimedia Images

Magnus Carlsen, de cinci ori Campion Mondial la Șah, a încheiat astăzi luni de speculații anunțând că nu își va mai apăra titlul atât de râvnit în lumea celor 64 de pătrate. Norvegianul a precizat, însă, că nu se va retrage din activitate, promițând că "va fi în continuare numărul unul și că nu îi va mai păsa de Campionatul Mondial". 

Asta înseamnă că victoria chinezului Ding Liren, la Turneul Candidaților, în ultima partidă disputată cu americanul Hikaru Nakamura, îl va duce direct în finala cu Ian Nepomniachtchi. Detaliile, însă, urmează a fi anunțate de Fédération Internationale des Échecs (FIDE), federația internațională care organizează și gestionează Campionatul Mondial de Șah, precum și diferitele turnee și reglementări din sportul minții.

"În cele din urmă rămâne concluzia cu care sunt destul de confortabil, și una la care m-am gândit mult de ceva vreme, aș spune de peste un an, poate un an și jumătate, cu mult înaintea ultimului meci. Și am vorbit cu oameni din echipa mea, am vorbit cu FIDE, am vorbit și cu Ian. Iar concluzia e, da, e foarte simplă, nu mai sunt motivat să joc alt meci. Pur și simplu nu cred că am multe de câștigat, nu îmi place în mod special, și, deși sunt sigur că un meci ar fi interesant din motive istorice și așa mai departe, nu am nicio înclinație să joc și pur și simplu nu voi juca", a declarat Magnus Carlsen la podcastul "The Magnus Effect", potrivit Chess24.com.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sport » Norvegianul Magnus Carlsen nu își va mai apăra titlul de Campion Mondial la Șah, după aproape 10 ani de "domnie"