Antena Meniu Search
x

RIO 2016: Jocurile Olimpice de la Rio încep vineri sub ameninţarea Zika şi a problemelor de organizare

Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, la care România va fi reprezentată de aproape 100 de sportivi, încep, mâine, sub ameninţarea virusului Zika şi a problemelor de organizare încă existente în oraşul care va găzdui 10.500 de sportivi.

Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, la care România va fi reprezentată de aproape 100 de sportivi, încep, mâine, sub ameninţarea virusului Zika şi a problemelor de organizare încă existente în oraşul care va găzdui 10.500 de sportivi.

Declanşat în urmă cu mai multe luni, virusul Zika reprezintă o ameninţare pentru JO 2016, după ce mai mulţi sportivi au decis să nu rişte şi să nu participe.

Primii care şi-au anunţat absenţa de la JO au fost jucătorii de golf, în frunte cu cel mai cunoscut dintre ei, Rory McIlroy. Au urmat numărul 1 al golfului, australianul Jason Day, dar şi câştigători de turnee majore precum Adam Scott sau Louis Oosthuizen.

Deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dat asigurări în repetate rânduri că riscul de a fi infectat cu Zika este extrem de mic, renunţările sportivilor au continuat, cele mai multe fiind la tenis, unde nume sonore precum Simona Halep, Tomas Berdych sau Milos Raonic au ales să nu meargă la Rio.

Citeşte şi România la RIO 2016: Marian Drăgulescu, două recorduri naţionale doborâte la Rio

Însă organizatorii sunt în criză de timp. Sportivi din întreaga lume au ajuns la Rio, dar condiţiile din satul olimpic lasă de dorit.

Satul olimpic a fost inaugurat la 24 iulie, dar în condiţii departe de a fi ideale. La cel puţin jumătate din cele 31 de imobile s-au semnalat probleme cu scurgeri de apă la toalete, ţevi şi cabluri nemontate.

Primii sosiţi, australienii, au părăsit satul pentru un timp. Când s-au întors, vineri, imobilul lor a fost afectat de un incediu, rapid stins. Apoi, australienii au rămas fără mai multe obiecte, furate în timpul incendiului.

Şi delegaţia României a avut mai multe probleme în blocul din satul olimpic, în una dintre încăperi ţeava de la baie fiind spartă, în alta nefiind montată, iar unele camere neavând apă în momentul cazării sportivilor.

Pentru rezolvarea acestor probleme, organizatorii au apelat în ultimele zile la 630 de instalatori.

Citeşte şi Torţa olimpică a ajuns la Rio de Janeiro. Momentul a fost marcat de incidente violente între poliţişti şi protestatari

Organizatorii nu au reuşit însă până la începutul acestei săptămâni să rezolve şi ultimele probleme din Parcul Olimpic, unde mai trebuia zugrăvit şi să fie aduse ultimele echipamente. S-au semnalat probleme şi la pista de ciclism, care a fost dată în funcţiune doar la finalul lunii iunie. Astfel, pentru aceasta nu s-a făcut încă niciun test, deşi proba începe la 11 august.

Preocuparea de ultim minut a apărut şi la construcţia unei linii de metrou către Parcul Olimpic. Acesta va transporta momentan doar membrii "familiei olimpice" (spectatori şi acreditaţi).

O altă problemă la Rio este şi apa, contaminată cu bacterii. Astfel că sportivii de la yahting vor fi nevoiţi să evite şi diverse obiecte din apă pentru a câştiga o medalie.

Torţa olimpică a ajuns, miercuri, în Rio de Janeiro, după un tur de trei luni prin oraşele braziliene, iar primii paşi prin zona centrală a metropolei au fost făcuţi de primarul Eduardo Paes, înconjurat de un cordon de poliţişti înarmaţi.

Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro încep vineri şi se încheie la 21 august.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sport » RIO 2016: Jocurile Olimpice de la Rio încep vineri sub ameninţarea Zika şi a problemelor de organizare