Antena Meniu Search
x

Simona Halep poate participa la Roland Garros și la Wimbledon, după ce TAS i-a redus suspendarea de la 4 ani la 9 luni

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a admis apelul Simonei Halep şi a redus suspendarea de 4 ani primită pentru dopaj la 9 luni, după ce a fost depistată pozitiv cu Roxadustat în octombrie 2022. Astfel, tenismena poate participa la Roland Garros și la Wimbledon în acest an.

de Redactia Observator

la 05.03.2024, 18:58

Simona Halep poate participa la Roland Garros și la Wimbledon, după ce TAS i-a redus suspendarea de la 4 ani la 9 luni
Simona Halep poate participa la Roland Garros și la Wimbledon, după ce TAS i-a redus suspendarea de la 4 ani la 9 luni - Profimedia

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a admis apelul depus de jucătoarea română de tenis Simona Halep şi i-a redus la nouă luni suspendarea de patru ani dictată de Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA). Simona Halep a ispăşit deja doi ani de suspendare, astfel că are drept de joc imediat.

Halep poate participa la Roland Garros și la Wimbledon

"Deși instanța a constatat că doamna Halep a avut o anumită responsabilitate sau neglijență pentru încălcările ei, deoarece nu a exercitat suficientă grijă în utilizarea suplimentului Keto MCT, a concluzionat că ea nu a purtat nicio responsabilitate semnificativă", se arată în decizia Curții de Arbitraj Sportiv (CAS) de la Lausanne. Panelul CAS a decis în unanimitate că perioada de ineligibilitate de patru ani impusă de Tribunalul Independent ITF trebuie redusă la o perioadă de ineligibilitate de nouă (9) luni începând cu data de 7 octombrie 2022, perioadă care a expirat la 6 iulie 2023. Deoarece această perioadă a expirat înainte ca procedurile de apel să fie chiar înregistrate la CAS, Panelul CAS a considerat că este adecvat să emită partea operativă a premiului arbitral cât mai curând posibil, împreună cu un comunicat de presă cuprinzător. Panelul CAS a dispus, de asemenea, descalificarea tuturor rezultatelor competitive obținute de doamna Halep începând cu data de 29 august 2022 (data mostrei sale pozitive) până la data de 7 octombrie 2022, inclusiv pierderea oricăror medalii, titluri, puncte de clasament și premii bănești. Prin urmare, apelul depus de ITIA este respins și apelul depus de Simona Halep este parțial admis (cererea ei de a retroactiva începutul suspendării la data de 29 august 2022 este respinsă)", a decis CAS.

Halep, în vârstă de 32 de ani, a declarat că a folosit suplimente Schinoussa în timpul turneului de la Flushing Meadows din 2022 şi că Keto MCT pe care l-a luat a fost contaminat cu Roxadustat, care nu a fost dezvăluit pe etichetă. Ea a fost depistată cu substanța la US Open 2022.

Acum, după decizia luată de Curtea de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, Simona Halep va putea participa la Roland Garros, care începe pe 20 mai 2024 și se încheie pe 9 iunie 2024, dar și la Turneul de tenis de la Wimbledon, care începe pe 1 iulie și se termină pe 14 iulie. 

Tenismena româncă a câștigat turneul de la Wimbledon în iulie 2019, după finala câștigată cu 6-2, 6-2 în fața fostului număr 1 mondial, Serena Williams.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sport » Simona Halep poate participa la Roland Garros și la Wimbledon, după ce TAS i-a redus suspendarea de la 4 ani la 9 luni