Topul 10 al celor mai prietenoase orașe cu bicicliștii
În timp ce traficul din marile orașe a devenit tot mai aglomerat și sufocant, autoritățile din unele metropole au luat măsuri pentru a încuraja metodele alternative de transport și a facilita mersul cu bicicleta ori cu trotineta.
În timp ce traficul din marile orașe a devenit tot mai aglomerat și sufocant, autoritățile din unele metropole au luat măsuri pentru a încuraja metodele alternative de transport și a facilita mersul cu bicicleta ori cu trotineta. Chiar dacă România mai are de învățat la acest capitol, au început să apară și la noi pistele pentru bicicliști și beneficiile oferite celor ce renunță la mașină.
În fond, bicicleta este o modalitate excelentă de a fi activ zilnic, de a reduce emisiile de dioxid de carbon și a proteja mediul, fără a mai contribui la poluarea și aglomerația din trafic. Este suficientă o vizită într-un magazin de biciclete și câteva ture de antrenament prin parc pentru a te pregăti să pedalezi prin oraș. În plus, cum mersul pe bicicletă ține mai mult de obișnuință, oricine își poate propune să economisească timp și să își schimbe complet rutina de dimineață pentru a ajunge la serviciu. Iar ca dovadă avem topul orașelor în care pedalează cei mai mulți bicicliști și pentru care autoritățile au transformat șoselele în unele prietenoase pentru cei preferă transportul pe două roți:
Copenhaga, Danemarca
Copenhaga este declarat anual cel mai prietenos oraș cu bicicliștii. Turiștii sunt adesea copleșiți de numărul mare de biciclete care trec pe lângă ei, iar copiii sunt învățați încă de la vârste fragede să meargă pe două roți. Grație măsurilor luate de autoritățile daneze, aproape jumătate dintre locuitorii orașului merg pe bicicletă la serviciu, ies în oraș sau merg la cumpărături. Cicliștii au la dispoziție 390 de kilometri de piste de biciclete, dar și o autostradă care leagă capitala de orașul Albertslund.
Amsterdam, Olanda
Cea mai bună metodă de a explora Amsterdamul este pe bicicletă. Și nici nu ai avea de ce să procedezi altfel, în condițiile în care în capitala Olandei există peste 800.000 de biciclete, aproape la fel de multe câți locuitori are orașul. Dacă ajungi aici, ai la dispoziție numeroase locuri de unde poți închiria propria bicicletă și găsești chiar și tururi cu ghid prin oraș, tot pe bicicletă.
Portland, SUA
Este dificil să găsești orașe la fel de prietenoase cu bicicliștii așa cum sunt cele din Europa, însă Portland, din statul Oregon, în SUA, face tot posibilul pentru a încuraja pedalatul. Cicliștii au la dispoziție hărți gratuite ale orașului și ale principalelor cartiere, astfel încât să se descurce mai ușor și să găsească cele mai rapide rute spre destinația lor.
Boulder, SUA
Americanii care locuiesc în Boulder, în statul Colorado, au la dispoziție aproape 500 de kilometri de piste pentru bicicliști, așa că pedalatul a devenit modalitatea preferată de transport a localnicilor, dar și a turiștilor. În plus, autoritățile au pus la punct un sistem electronic de înregistrare a bicicletelor, astfel încât cei care sunt victime ale furtului de biciclete să își poată recupera rapid mijlocul de transport.
Montreal, Canada
Orașul canadian se laudă cu 600 de kilometri de piste pentru biciclete, aproape dublu decât are Copenhaga. Acestea sunt însă folosite mai mult primăvara și vara, având în vedere că iernile canadiene nu sunt tocmai blânde. Pe parcursul acestor piste, cei care pedalează găsesc chioșcuri cu cafea și sandvișuri, zone de relaxare, dar și stații de încărcare pentru bicicletele electrice, așa că nu este greu de imaginat de ce locuitorii din Montreal adoră să meargă pe două roți.
Tokyo, Japonia
Aproximativ 14% dintre angajații din Tokyo merg la serviciu cu bicicleta. Deși pare puțin în comparație cu Danemarca, unde procentul este apropiat de 50%, tot este impresionant, dacă luăm în considerare cât de întins și dens este orașul Tokyo. De altfel, la fel ca România, Japonia este renumită pentru calitatea bicicletelor pe care le produce, încurajând astfel cetățenii să circule pe două roți.
Barcelona, Spania
Bucureștiul și marile orașe din România au ce învăța din exemplul Barcelonei, care a făcut pași mici, dar siguri spre încurajarea pedalatului. Autoritățile au continuat să extindă pistele pentru bicicliști și au introdus măsuri menite să sporească siguranța în trafic a acestora. Dacă te afli doar în vizită în Barcelona, bicicleta poate fi modalitatea perfectă pentru a explora în voie orașul, fără aglomerația din mijloacele de transport în comun.
Strasbourg, Franța
În Strasbourg, autoritățile vor ca până în 2025 să dubleze numărul cicliștilor, având în vedere că 8% dintre angajați deja folosesc bicicleta pentru a ajunge la locul de muncă. De altfel, o plimbare cu bicicleta prin Strasbourg, un oraș incredibil de frumos, este o plăcere atât pentru localnici, dar mai ales pentru turiști.
Rio de Janeiro, Brazilia
Rio de Janeiro a început să construiască primele piste pentru biciclete încă din anul 1992. Astăzi, orașul are un număr mare de cicliști, dar și un program de bike-sharing care include 60 de stații de biciclete și peste 600 de biciclete puse la dispoziția localnicilor. Unele firme oferă chiar posibilitatea cumpărării unor abonamente lunare la prețuri mai mici de trei dolari. Iar în weekend, localnicii pot lua bicicleta până pe plajă, pentru o plimbare pitorească pe faleză.
Budapesta, Ungaria
Budapesta are 200 de kilometri de piste pentru bicicliști și planuri ambițioase de a le extinde și în afara centrului și parcurilor. Orașul oferă și tururi cu ghid, pe bicicletă, care cuprinde principalele atracții turistice ale capitalei, precum și o vizită la un restaurant cu specific unguresc, astfel încât cicliștii să își refacă energia cu o porție de gulaș.
Sursă foto: Pexels de la Pixabay
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰