Antena Meniu Search
x

Specialiştii europeni anunţă o nouă anomalie meteorologică în România. De la iarnă la vară în mai puţin de 48 de ore

Sfârșitul lunii octombrie aduce o dinamică extrem de neobişnuită a modelelor meteorologice, în cea mai mare parte a Europei, inclusiv în România. 

Sfârșitul lunii octombrie aduce o dinamică extrem de neobişnuită a modelelor meteorologice, în cea mai mare parte a Europei, inclusiv în România. 

Potrivit specialiştilor SWE (Severe Weather Europe), care au analizat modelele globale ECMWF și GFS, masa de aer care s-a instalat în vestul, centrul şi sudul Europei va forţa aerul tropical din nordul Africii să urce spre sud-estul continentului. 

Drept urmare, maximele termice vor depăşi cu mult normalul perioadei, cu valori cuprinse, în general, între 19...28°C. Temperaturi ridicate, care depăşesc pragul termic pentru o zi de vară se vor resimţi mai ales în estul bătrânului continent.

Ambele modele meteorologice indică un contrast extrem între Europa de Vest și cea de Est.

În timp ce în Vest, temperaturile sunt cu peste 12 grade mai coborâte decât normalul, în Est şi Centru situaţia este fix pe dos.

Aici, va fi mai cald cu peste 12 grade Celsius decât în mod normal. 

Severe Weather Europe transmite că un ciclon care se va forma între cele două fronturi atmosferice va da naştere unor fenomene meteo severe, furtuni puternice şi inundaţii. 

Vremea în România va intra într-un proces de încălzire semnificativă, începând de vineri.

Dacă joi temperaturile rămân în continuare modeste, în special în nord şi centru, unde valorile nu vor trece de 10 grade Celsius, treptat, începând de vineri, temperaturile vor depăşi 15 grade în multe zone din ţară. 

De sâmbătă, valorile vor depăşi 25 de grade Celsius, pragul termic pentru o zi de vară.

Vreme caldă, de vară, va fi, potrivit specialiştilor europeni, toată săptămâna viitoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Vremea » Specialiştii europeni anunţă o nouă anomalie meteorologică în România. De la iarnă la vară în mai puţin de 48 de ore