Antena Meniu Search
x

Ger năprasnic în România. Vreme extremă în următoarele săptămâni, anunţă meteorologii

Gerul extrem care a cuprins România face victime. Trei oameni au murit în ultimele ore, îngheţaţi de frig. Meteorologii spun că am trăit cea mai geroasă dimineaţă din această iarnă. Polul frigului nu a mai fost însă în Harghita, aşa cum ne-am obişnuit, ci la Sibiu şi Vâlcea.

Vezi și

Gerul extrem care a cuprins România face victime. Trei oameni au murit în ultimele ore, îngheţaţi de frig. Meteorologii spun că am trăit cea mai geroasă dimineaţă din această iarnă. Polul frigului nu a mai fost însă în Harghita, aşa cum ne-am obişnuit, ci la Sibiu şi Vâlcea.

România a încremenit sub valul de ger năprasnic. Cele mai scăzute temperaturi s-au înregistrat înainte de răsăritul soarelui. La Sibiu şi Obârșia Lotrului, au fost minus 23 de grade. Este pentru prima oară în această iarnă când valorile termice au coborât atât de mult pe timpul nopţii.

După o noapte geroasă, dimineaţa a venit cu fenomene mai puţin obişnuite. În Bucureşti, au fost temperaturi mai scăzute în centru decât la periferie. Specialiştii explică astfel fenomenul: clădirile numeroase formează un perete care împiedică aerul rece să se răspândească. 

Puţin după ora 8 dimineaţa, termometrele au arătat în Capitală minus 11 grade. Totuşi, temperatura resimţită a fost de minus 16. 

Nici maşinile nu au mai pornit.

Gerul polar a făcut mai multe victime în doar câteva ore. Trei oameni au fost găsiţi morţi în Hunedoara, Slatina şi Botoşani, iar cauza decesului a fost pusă pe seama frigului. 

Unii au ajuns la spital cu degerături sau stări de hipotermie. Medicii din Mureş s-au confruntat cu mai multe astfel de cazuri. În Târgu Mureş au fost minus 13 grade dimineaţă. 

Aglomeraţie a fost şi la Spitalului Judeţean Sibiu. Zeci de oameni care au alunecat pe gheaţă s-au prezentat la camera de gardă, cu fracturi sau entorse. 

Decebal Todăriţă, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Sibiu: În ultimele 48 de ore, la unitatea de primiri urgenţe au ajuns 33 de pacienţi în urma unor căzături pe gheaţă. Este vorba de un număr record în acest an.

Autorităţile din Harghita au luat măsuri după episodul şocant din weekend, când un copac a fost la un pas să cadă peste o maşină plină cu oameni. 

Mai mulţi şoferi au aşteptat zeci de minute în trafic, până când brazii încărcaţi de zăpadă au fost tăiaţi şi îndepărtaţi de pe şosea.

Episodul de vreme severă continuă pentru cel puţin două săptămâni, spun meteorologii, cu ger şi ninsori în aproape toată ţara.

MIHĂIŢĂ HUŞTIU, meteorolog: Încă din noaptea ce urmează, în partea de vest, nord-vest a ţării, aşteptăm ninsori moderate cantitativ. Iar de miercuri seară, ninsorile vor fi de interes de acestă dată în partea sudică, centrală şi estică a ţării. Până vineri dimineaţă, aşteptăm ninsori pe suprafeţe extinse.

Din cauza gerului, numai astăzi, consumul de energie electrică a fost de peste 9.400 de MW, aproape de recordul din 2017. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Vremea » Ger năprasnic în România. Vreme extremă în următoarele săptămâni, anunţă meteorologii