Antena Meniu Search
x

Video "I-a prins nepregătiţi". Sute de mii de locuinţe în beznă şi fără apă potabilă, localități izolate și accidente. Bilanțul primului cod roșu de iarnă

Localităţi izolate, sute de mii de locuinţe în beznă şi fără apă potabilă, autocare răsturnate şi maşini îngropate cu tot cu oameni în nămeţi. Este bilanţul primului cod roşu de iarnă grea dat în luna noiembrie în jumătate din ţară. Pe drumurile din Vaslui, ambulanţele au rămas înţepenite în troiene, cu tot cu pacienţi. 

de Redactia Observator

la 27.11.2023, 14:18

Vezi și

Șofer nervos: Anunţă de o săptămână că se pune zăpada şi pe ei i-a prins nepregătiţi. Eu unde să merg acum?

Fără milă. Aşa a venit iarna în jumătate de ţară. Toate drumurile din Constanţa, Galaţi, Brăila şi Tulcea au fost închise aproape 20 de ore. Autostrada Soarelui a fost blocată şi ea de suluri de zăpadă care au ajuns la un metru înălţime.

Bilanțul primului cod roșu de iarnă

Rafalele au atins 140 de kilometri pe oră în Dobrogea şi au depăşit 145 de kilometri pe oră în munţii Ţarcul. 

Pe acelaşi subiect

În Constanţa încă mai sunt 61 de localităţi fără curent şi alte 32 fără apă la robinet. În localitatea Dorobanţu, un TIR a blocat şoseaua, iar oamenii au ieşit cu lopeţi să facă un alt drum pentru a putea trece. Pe drumul dintre Constanţa şi Tulcea, mai multe masini au rămas abandonate pe marginea şoselei. Şi în Tulcea, aproape 30.000 de oameni sunt în frig. 42 de localităţi nu au curent electric.

La intrarea în Galaţi, un autocar plin cu pelerini veniţi din Neamţ a stat toată noaptea blocat în troiene.

Femei: Toată noaptea, de la 17. Ne şi mai cheamă că ne dă drumul. Ne ducem până acolo, ne-a întors înapoi că nu. 

- Am stat aici toată noaptea, aici.

O ambulanţă din Galaţi, care ar fi trebuit să trasporte un pacient la Bucureşti, a rămas blocată în Buzău. Autospeciala şi-a reluat misiunea după ore bune şi multe încercări ale pompierilor să o scoată din nămeţi.

Şi în Vaslui, mai mulţi salvatori au rămas cu tot cu pacienţi blocaţi pe drumuri înzăpezite. În Bârlad, a fost nevoie de intervenţia a două echipaje de pompieri. Pacientul din ambulanţă a fost preluat de o altă echipă şi transportat la spitalul judeţean. Aceeaşi situaţie a fost şi în comuna Grivița.

La Rânca s-a circulat în condiţii extreme. Puţini turişti s-au încumetat să urce la poalele vârfului Păpușa.

Diana Speretoiu, reporter Observator: În zona Rânca bate vântul atât de tare încât abia te poţi ţine pe picioare, până şi misiunea drumarilor este aproape imposibilă din cauza viscolului şi a vizibilităţii aproape zero.

Tot la munte s-au atins şi cele mai scăzute temperaturi. În Ţarcu au fost minus 20 de grade. De astăzi vremea începe să revină la normalul perioadei. Mâine doar lapoviţa o să mai fie prezentă în zona de munte. 

Școlile din cinci județe închise de viscol

Drumul DN22A spre Tulcea este în continuare închis, aici se află polițiștii de la rutieră care îi redirecționează pe oameni și totodată spre Hârșova se circulă alternativ pe o singură bandă și au voie doar mașinile mici, TIR-urile sunt oprite la Mihail Kogălniceanu. Școlile din 5 județe spulberate de viscol sunt închise astăzi,  Constanța, Brăila, Galați, Tulcea și Călărăși.

Drumarii au lucrat toată noaptea pentru deszăpezirea drumurilor. Situația revine ușor-ușor la normal. În continuare însă peste 60 de localități nu au parțial curent electric, iar aproximativ 30 sunt fără apă potabilă.

Probleme sunt și la semnalul la telefon, în localitățile unde nu este curent electric. Peste 400 de pompieri au executat misiuni pe codul roșu de vreme rea. Ieri, în tot județul Constanța, vântul a bătut cu peste 100 de kilometri pe oră, iar toate drumurile au fost închise. 323 de persoane au fost salvate din zăpadă, aproximativ 100 de autoturisme au fost deblocate, iar 125 de copaci au fost degajați.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Vremea » "I-a prins nepregătiţi". Sute de mii de locuinţe în beznă şi fără apă potabilă, localități izolate și accidente. Bilanțul primului cod roșu de iarnă