Antena Meniu Search
x

Weekend cu fenomene meteo extreme. Vremea rămâne instabilă până marți

România a rămas şi sâmbătă pe harta extremelor meteo. În timp ce în Moldova au fost peste 20 de alerte de vreme rea în câteva ore, iar ploile, grindina şi furtunile au inundat din nou sate, la malul mării a fost vreme de plajă, cu 27 de grade în termometre.

de Redactia Observator

la 19.05.2019, 00:11

Vezi și

România a rămas şi sâmbătă pe harta extremelor meteo. În timp ce în Moldova au fost peste 20 de alerte de vreme rea în câteva ore, iar ploile, grindina şi furtunile au inundat din nou sate, la malul mării a fost vreme de plajă, cu 27 de grade în termometre. 16 judeţe din Moldova şi sud-estul ţării rămân însă până duminică sub cod galben de vreme rea, ceea ce înseamnă că vremea ne-ar putea surprinde din nou cu fenomene extreme, în orice moment. 

A căzut grindină de cod portocaliu în Bacău, apoi a plouat torenţial, iar şuvoialele de pe dealuri au inundat câteva sate. Se întâmplă în fiecare an ca apele să izoleze localităţile Răcăciuni şi Gheorghe Doja de restul judeţului.

Şi în acest an, drumul european care leagă Capitala de Moldova e acoperit de mâl în dreptul acestor sate. Azi au venit pompierii şi drumarii să cureţe şanţurile. În curţile oamenilor, însă, e dezastru.

În şapte ore, meteorologii au emis peste 20 de alerte de cod portocaliu şi galben, pentru Moldova. Pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere, în Suceava, se vede cum norii se adună într-un timp foarte scurt deasupra oraşului. Parcarea gării a fost inundată în câteva minute.

Oamenii au fotografiat formaţiunile noroase care, din cauza vântului de peste 80 de kilometri pe oră, seamănă cu un fuior. Lângă localitatea Corlăţeni, din Botoşani, norii s-au apropiat de pământ ca la o tornadă.

În Botoşani, mesajele Ro-alert pentru fenomene periculoase au ajuns, însă, după furtună. Până la prânz, şase judeţe din Moldova şi patru din sud-estul ţării au fost sub cod portocaliu de vreme rea. În Iaşi şi Vaslui au fost lansate 11 rachete anti-grindină, până ce frontul atmosferic care a dus fenomene extreme a trecut graniţa României, spre Republica Moldova.

România rămâne sub alertă. Sunt schimbări bruşte într un timp foarte scurt şi tablouri diferite de la o zonă la alta. În timp ce Moldova a fost lovită de ploi şi de grindină, la malul mării turiştii s-au bucurat în prima parte a zilei de soare şi de 27 de grade.

Până duminică dimineaţă e cod galben de ploi în 16 judeţe din est şi centru, iar până marţi vremea rămâne schimbătoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Vremea » Weekend cu fenomene meteo extreme. Vremea rămâne instabilă până marți