Antena Meniu Search
x

Datoria publică a României a ajuns la un nivel record. A depăşit 52% din PIB

Datoria publică a României a crescut puternic în luna februarie, cu circa 40 de miliarde de lei, de la 801,69 miliarde lei în ianuarie la 841,29 miliarde lei, potrivit datelor analizate de Profit.ro, citat de News.ro. 

de Redactia Observator

la 01.05.2024, 08:37

Datoria publică a României a ajuns la un nivel record. A depăşit 52% din PIB
Datoria publică a României a ajuns la un nivel record. A depăşit 52% din PIB

Creşterea rapidă a datoriei la începutul anului are loc ca urmare a strategiei Finanţelor de a împrumuta în primele luni o parte mare din necesarul de finanţare pentru întreg anul. Pe măsură ce statul va face în cursul anului plăţi mai mari în contul datoriei, la termenele prevăzute, acest impact se va diminua, notează Profit.ro.

Un alt aspect important este că gradul de îndatortare din februarie se situează la 52,4% din PIB, în timp ce îndatorarea pentru ianuarie, anunţată iniţial la 50,2% din PIB, a fost revizuită la 49,9% din PIB.

Guvernul ar trebui să adopte automat unele măsuri de reducere a cheltuielilor

Peste 50% din PIB, Guvernul ar trebui să adopte automat unele măsuri de reducere a cheltuielilor, pentru a ţine deficitul sub control, dar derogările pe care autorităţile şi le dau în mod frecvent de la Legea responsabilităţii fiscal-bugetare au redus ca importanţă existenţa în lege a acestei prevederi de stabilizare. De asemenea, depăşirile pragului de 50% , înregistrate în mai multe rânduri în ultimii ani, au fost toate temporare şi de scurtă durată, iar Guvernul a preferat să transmită că preferă să stimularea economiei prin investiţii (şi creşterea PIB, baza de raportare) pentru a ţine sub control gradul de îndatorare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mergeţi cu plăcere la job?

Observator » Stiri economice » Datoria publică a României a ajuns la un nivel record. A depăşit 52% din PIB