Antena Meniu Search
x

Update Hamas a acceptat armistițiul propus de Egipt și Qatar. Palestinienii au izbucnit în aplauze în Rafah. Reacția Israelului

Hamas a anunțat luni seara că a acceptat propunerea Egiptului și a Qatarului pentru un armistițiu menit să oprească războiul de șapte luni din Fâșia Gaza, la câteva ore după ce Israelul a ordonat evacuarea din orașul sudic Rafah pentru 100.000 de oameni, semnalând că o invazie terestră este iminentă, transmite AP.

de Redactia Observator

la 06.05.2024, 21:32

Hamas a acceptat propunerea Egiptului și a Qatarului privind armistițiul. Palestinienii au izbucnit în aplauze în Rafah
Hamas a acceptat propunerea Egiptului și a Qatarului privind armistițiul. Palestinienii au izbucnit în aplauze în Rafah - Profimedia Images

UPDATE 21:30. Reacția Israelului, după anunțul Hamas că a acceptat armistițiul propus de Qatar și Egipt

Un oficial israelian afirmă că nu s-a ajuns la un acord de încetare a focului în Gaza, chiar dacă gruparea Hamas a anunțat că a acceptat o propunere din partea mediatorilor din Egipt și Qatar în cadrul negocierilor de la Cairo.

Un oficial israelian a declarat luni că nu s-a ajuns la un acord de încetare a focului în Gaza. Asta după ce Hamas a declarat că a acceptat o propunere din partea mediatorilor din Egipt și Qatar, în urma negocierilor de la Cairo.

Oficialul israelian a declarat că propunerea pe care Hamas a acceptat-o a fost o versiune a unei propuneri egiptene care includea însă aspecte pe care Israelul nu le putea accepta. "Acest lucru ar părea a fi un șiretlic menit să facă Israelul să pară partea care refuză un acord", a declarat oficialul israelian, care a vorbit sub protecția anonimatului, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

Pe acelaşi subiect

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Israelului cu privire la acord, iar detalii ale propunerii nu au fost încă făcute publice. În ultimele zile, oficialii egipteni și ai Hamas au declarat că armistițiul va avea loc într-o serie de etape, în timpul cărora Hamas ar urma să elibereze ostaticii pe care îi deține în schimbul retragerii trupelor israeliene din Gaza.

Hamas vrea ca Israelul să înceteze ofensiva militară din Fâșia Gaza

Nu este clar dacă acordul va îndeplini cerința-cheie a Hamasul, privind o retragere completă a Israelului din Fâșia Gaza.

Hamas a declarat într-un comunicat că liderul său de vârf, Ismail Haniyeh, a transmis știrea printr-un apel telefonic cu prim-ministrul Qatarului și ministrul egiptean al informațiilor. După publicarea comunicatului, palestinienii au izbucnit în aplauze în taberele de corturi întinse în jurul orașului Rafah, sperând că acordul va opri iminentul atac israelian, informează Associated Press

Benjamin Netanyahu insistă cu ofensiva în Rafah, cu sau fără armistițiu

Premierul israelian Benjamin Netanyanu a anunţat lansarea unei ofensive terestre în oraşul Rafah, indiferent de rezultatul negocierilor indirecte pe care le poartă cu Hamasul prin intermediul Qatarului, Statelor Unite şi Egiptului în vederea unui armistiţiu, unei eliberări a ostaticilor ţinuţi în Fâşia Gaza şi unei eliberări a unor deţinuţi palestinieni din Israel.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu respinsese, duminică, cererile Hamas de a pune capăt războiului în Fâşia Gaza în schimbul eliberării ostaticilor, afirmând că aceasta ar menţine la putere gruparea islamistă palestiniană, care va reprezenta în continuare o ameninţare pentru securitatea Israelului, relatează Reuters.

Netanyahu a spus că Israelul este dispus să întrerupă luptele în Fâşia Gaza pentru a asigura eliberarea ostaticilor încă deţinuţi de Hamas, despre care se crede că ar fi peste 130.

"Dar, în timp ce Israelul a dat dovadă de disponibilitate, Hamas rămâne înrădăcinat în poziţiile sale extreme, în primul rând, în cererea de a îndepărta toate forţele noastre din Fâşia Gaza, de a pune capăt războiului şi de a lăsa Hamas la putere", a spus Netanyahu.

Netanyahu rămâne ferm pe poziții: "Facem tot posibilul pentru a elibera oamenii răpiți"

Israelul "nu poate accepta" cererea Hamas ca un acord de încetare a focului despre care se discută în prezent la Cairo să prevadă o încetare definitivă a ostilităţilor în Fâşia Gaza, a declarat premierul israelian, citat de AFP.

"Israelul nu poate accepta aceasta. Hamas ar fi capabil să-şi îndeplinească promisiunea de a efectua din nou şi din nou şi din nou masacre, violuri şi răpiri", a insistat el, potrivit Agerpres.

"Nu suntem pregătiţi să acceptăm o situaţie în care batalioanele Hamas îşi părăsesc adăposturile, preiau controlul asupra Fâşiei Gaza, îşi reconstruiesc infrastructura militară şi ameninţă cetăţenii israelieni din nou în comunităţile adiacente", a spus premierul israelian, citat şi de EFE.

Netanyahu a declarat că Israelul nu va accepta cererile grupării palestiniene şi că va continua lupta până când îşi va atinge toate obiectivele în război. "Hamas este cel care împiedică eliberarea persoanelor răpite. Facem tot posibilul pentru a elibera oamenii răpiţi", a asigurat el, duminică.

Revenim cu amănunte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » Hamas a acceptat armistițiul propus de Egipt și Qatar. Palestinienii au izbucnit în aplauze în Rafah. Reacția Israelului