Antena Meniu Search
x

Alte 20 miliarde de dolari pentru Ucraina. Joe Biden a cerut Congresului un nou pachet de asistenţa militară şi economică. Ce şanse are să treacă

Război în Ucraina. Joe Biden a cerut Congresului să voteze un nou pachet de asistenţă de 13 miliarde de dolari pentru cheltuielile militare şi alte 7,3 miliarde de dolari pentru asistenţă economică, umanitară şi de securitate pentru Ucraina. Solicitatea vine în contextul în care sprijinul public al americanilor pentru războiul din Ucraina a scăzut, semnalează CNN. 

de Redactia Observator

la 11.08.2023, 12:04

Joe Biden a cerut Congresului 20 miliarde de dolari pentru asistenţa militară şi economică destinată Ucrainei
Joe Biden - Profimedia

Solicitarea lui Joe Biden care include peste 13 miliarde de dolari sub formă asistență de securitate, adică cheltuieli militare și alte 7,3 miliarde de dolari pentru asistență economică și umanitară pentru Ucraina, ar putea declanşa o bătălie cu republicanii în Congres. Unii dintre republicani sunt sceptici în a trimite mai mulți bani Ucrainei.

Pe măsură ce contraofensiva Ucrainei continuă, dar perspectivele pentru o încheiere rapidă a războiului par tot mai slabe, dacă finanțarea va fi aprobată de Congres va reprezenta o dovadă că sprijinul SUA pentru Ucraina poate fi susținut în continuare. În timp ce democraţii controlează Senatul, republicanii au majoritatea în Camera Reprezentanţilor. 

Preşedintele Biden a cerut Congresului 20 miliarde de dolari pentru Ucraina

Solicitatea de fonduri este inclusă într-un proiect legislativ mai amplu ale cărui costuri totale se ridică la aproximativ 40 de miliarde de dolari. Include şi o cerere de 12 miliarde de dolari sub formă de asistență în caz de dezastre, o strategie a democraţilor ca solicitarea să fie mai greu de respins de către republicanii sceptici

Pe acelaşi subiect

Alte 3,3 miliarde de dolari sunt destinare finanţării de infrastructură în țările afectate de invazia rusă, o încercare de a evita ca aceste state să se împrumte de la chinezi. "Pe măsură ce impactul declanşat de războiului Rusiei se răsfrânge pe tot globul, Statele Unite se angajează să mențină o opoziție globală puternică față de războiul ilegal al Rusiei", a transmis directoarea Oficiului pentru Buget al Casei Albe, Shalanda Young, într-o scrisoare adresată președintelui Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, în care a prezentat cererea.

Joe Biden a promis că va ajuta Ucraina militar şi economic "atâta timp cât va fi nevoie", dar republicani sunt din ce în ce mai sceptici şi pun la îndoială angajamentul SUA față de război. Liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, a lăudat într-un comunicat "sprijinul puternic bipartizan din Senat" pentru "sprijinirea partenerilor noştri din Ucraina", pe lângă mai multe chestiuni interne ale SUA.

Această solicitare din partea administraţiei Biden "ar trebui să trimită un semnal clar lui Vladimir Putin, guvernului chinez şi altora cu privire la hotărârea Statelor Unite atunci când vine vorba de apărarea democraţiei în întreaga lume", a adăugat el. Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a precizat că o parte din aceste fonduri trebuie să permită deblocarea programelor de asistenţă ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ale Băncii Mondiale.

CNN: 55% dintre americani nu cred că Congresul ar trebui să autorizeze fonduri suplimentare pentru Ucraina

Un nou sondaj CNN/SSRS a arătat săptămâna trecută că 55% dintre americani nu cred că Congresul ar trebui să autorizeze fonduri suplimentare pentru a sprijini Ucraina. Aproximativ 51% au spus că SUA au făcut deja suficient pentru a ajuta Kievul, în timp ce 48% spun că ar trebui să facă mai mult. 

La scurt timp după invazia rusă din februarie 2022, 62% dintre americani spuneau că SUA ar trebui să facă mai mult pentru a sprijini Ucraina. Sondajul CNN a constatat că 71% dintre republicani cred că Congresul nu ar trebui să autorizeze noi finanțări, în timp ce 62% dintre democrați spun că ar trebui. 

Sondajul sugerează că ar putea exista un sprijin suficient în ambele tabere pentru a autoriza noi finanțări. Dar se ridică întrebarea dacă președintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Kevin McCarthy, care are o majoritate mică și le face pe plac celor mai mari susţinători ai lui Trump din rândul republicanilor, este dispus sau este capabil să adopte un proiect major de lege de ajutor militar, bazat pe spijin bipartizan. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi vaccinat sau urmează să vă vaccinaţi împotriva rujeolei?

Observator » Stiri externe » Alte 20 miliarde de dolari pentru Ucraina. Joe Biden a cerut Congresului un nou pachet de asistenţa militară şi economică. Ce şanse are să treacă